Jelenlegi hely

Hogyan oltsunk kaktuszt?

Hogyan oltsunk kaktuszt?
Az oltott növény könnyebben tartható, gyorsabban fejlődik, könnyebben szaporítható a sok fejlődő sarj miatt, hamarabb virágzik, és több magot hoz mint a saját gyökéren élő kaktuszok. Készítsünk új oltványt kaktuszainkból!
Alapvetően meghatározza az oltás sikerét a megfelelő alany. Egyes kaktuszokat eleve életerős, gyorsan növő alanyba oltanak, például azért, mert "talapzatra" vagy "lábra" van szükségük, amelyről elágazhatnak, vagy mert az oltóág (a felső rész) saját gyökerein fejlődve nem is maradna életben.  Az alanynak és a nemesnek mindenekelőtt növekedési ritmusukban és ápolási igényeikben kell egymáshoz illeniük. A rosszul megválasztott alany lelökheti a nemest, vagy fajára nem jellemző megjelenést válthat ki belőle. Előnye még az oltásnak, hogy a melegigényes fajokat hidegtűrőbb alanyra oltva általában tarthatjuk hűvösebben.

Mikor oltsunk kaktuszt?

Az oltást áprilistól szeptemberig tartó időszakra időzítsük amikor az alany növekszik. Meleg időben végezzük az oltást. Ha más időszakban kényszerülünk oltani, akkor az alanyt az oltás előtt néhány héttel hajtassuk.
Pár perc alatt kész az oltvány

Kell hozzá befőzőgumi, esetleg egy tartórúd.

1. A nemest a megfelelő helyen, egy éles késsel vágjuk le. Vágjuk körül és a zavaró tüskéket távolítsuk el. Ez megakadályozza, hogy az alany és a nemes csak a bőrszövetükkel érintkezzenek. Az alanyt lehetőleg a kaktusztest felső részén vágjuk meg - a még friss hajtáscsúcs közelében. A fiatalabb szöveteknek ugyanis nagyobb a növekedési hajlamuk.

2. Az alanyt kúpszerűen vágjuk vissza. Az alany és a nemes összeillesztése előtt még egy-egy vékony réteget mindkettőből vágjunk le, hogy a vágási felület teljesen friss és nedves legyen.

3. Ezután a nemest enyhe nyomással helyezzük rá az alanyra, de vigyázzunk, hogy ne nyomjuk nagyon össze a szöveteket.

4. Ezután a nemest befőzőgumival rögzítsük a cseréphez. A képen is látható színes kaktuszokat nem festik, ezek a kaktusz-sarjak maguktól fejlődnek ilyen színűvé, és így olthatjuk őket egy másik kaktuszra. Maguktól nem is lennének életképesek.

5. Ha  az oltás sikerült, akkor néhány hét múlva összenő a nemes az alannyal. Ekkor már eltávolíthatjuk a rögzítést. Ha nem sikerül az oltás, akkor célszerű újra visszavágni mindkettőt és megpróbálni mégegyszer az oltást. De választhatunk egy új alanyt is az oltáshoz.

Hogyan gondozzuk oltás után a kaktuszunkat?

Tegyük az oltványt meleg, világos helyre, ne tartsuk 11 C-nál hűvösebb helyen.  Az oltóága elveszítik a színüket, ha nem éri őket elegendő fény. Közvetlen napfényben nőnek a legszebben, de azért védjük a tűző naptól, és a földjét tartsuk mindig enyhén nedvesen. Kivéve télen, mert akkor kevés vizet igényel. A kaktuszok hozzá vannak szokva az alacsony páratartalomhoz, de beérik az öntözés során keletkező párával is. A gyökérképződés elősegítésére tavasszal adjunk foszforban gazdag tápoldatot.  Amint az új oltóág körül új sarjak jelennek meg, ezeket is olthatjuk új alanyra.

 Kiváló kaktuszalanyok

Echinopsis -fajok, a ritka Echinocereus-fajok, Sclerocactus-, Pediocactus-fajok és az Utahianak.

A Hylocereus-hibridek ugyan erős növekedésűek és alkalmasak a magoncoltásra, de nem megfelelőek tartós alanynak. Peireskiopsis alkalmas kisebb növésű nemeshez és magoncoltáshoz, de nem megfelelő tartós alanynak. A Selenicereus grandiflorus és a  Selenicereus macdonaldiae alkalmas karácsonyi kaktusz alanyaként. A Trichocereus-fajok a száraz, hűvös teleltetésre nagyon jók.

                
                                             Trichocereus pachanoi

               
                                         Trichocereus bridgesii   

Az oltás után a sarjakat rendszeresen távolítsuk el. Az oltás  csak akkor fogan meg, ha az alany és a nemes vágási felületein az edénynyalábgyűrűk (a növény közepén találhatóak) érintkeznek, mert csak itt, ezen a helyen tudnak összenőni, és a tápanyagok szállítása is ezeken keresztül történik. A két gyűrűnek érintkeznie kell egymással mert egyébként nem jön létre az oltás. Az oltott kaktuszoknál később a nemest különösebb nehézség nélkül leválaszthatjuk az alanyról, és meggyökereztethetjük.

Forrás és fotók: www.edenkert.hu

További cikkek hasonló témában

Szabadtéri világítás

A kültéri szezon teljesen belendül, és...

Esztétikus és időtálló, masszív, fa kerti bútorok

Sokan vannak, akik nem elégednek meg azzal, hogy néha végigtolják...

Ehető virágok és megannyi finomság!

Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát,...

Nagyvárosi rejtekhely

Ritkaság, ha a város közepén, elbújva a világtól teljes...

Hozzászólások