Jelenlegi hely

Hogyan készíthetünk miniatűr szökőkutat, beltéri, vagy kerti csobogót?

Hogyan készíthetünk miniatűr szökőkutat, beltéri, vagy kerti csobogót?

Sokan rajongunk a házi csobogókért. Esztétikusak, közérzetjavítók, nyugtatólag hatnak, ráadásul meleg nyári napokon párásítóként is bevethetők, amellett, hogy a hűsítő vízélmény illúzióját nyújtják.

Sokféle szökőkút, csobogó, vízköpő kapható – nagy a szórás árban -, de ügyesebbek házilag is készíthetnek edényekből lakásba vagy kertbe csobogót. Mivel árammal működnek, az összeállításnál nem árt az elővigyázatosság. Ha hibátlan, erre a célra szolgáló termékeket használunk kivitelezéskor, nem eshet bántódásunk. Úgy is eljárhatunk, hogy a csobogót csak megtervezzük, magunk szerezzük be hozzá az edényeket, a díszítőelemeket, és szakemberre bízzuk az összeszerelést.

A csobogók alaptartozéka a szivattyú, amely a vizet mozgatja. Beszerezhetők egészen kicsi, egyszerű változatok, kezelésük különösebb szakismeretet nem igényel. Működésük lényege: a víztározóként funkcionáló alsó nagyobb edényben elhelyezett szivattyúk beszívják és keringtetik a vizet. Léteznek kifejezetten beltéri vagy kültéri, de bel- és kültéren egyaránt használható szivattyúk is.

Mi szükséges a mini csobogóhoz?

- edények (ha összetettebb csobogót szeretnénk, különböző méretű virágcserép alátétek és virágcserepek)

- díszítőelemek (folyami kavics, kövek, növények)

- beépíthető csobogó szökőkút készlet (drágább), vagy mini szivattyú

- hajlítható műanyag csövek

- szilikon tömítő

- szerszámok: fúrógép, reszelő

- konnektor a közelben (hogy működni tudjon)

Tippek

Fontos, hogy a csobogó alapjául szolgáló edény vízálló legyen és az sem mindegy, hogy mekkora. A benne elhelyezett víznek teljesen el kell lepnie a szivattyút. Nem hátrány persze, ha dekoratív is emellett. Az edény anyaga lehet égetett agyag, kerámia, vagy fém is.

Változatok házi kivitelezésű csobogóra

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások