Jelenlegi hely

Hogyan gondozzuk jól zöldségeskertünket?

Hogyan gondozzuk jól zöldségeskertünket?
A házikertek egyik legmunkaigényesebb, de leghasznosabb területe a veteményeskert. Szinte bármit ültethetünk azon zöldség- és gyümölcsfélék közül, amik a mi éghajlatunkon és talajadottságainkon megterem. Elsősorban azt kell eldönteni, mennyi időt tudunk rászánni a szépítésére, mivel a veteményeskert kifejezetten munkaigényes.
Meleg nyári napokon minden este locsolnunk kell kertünket, és a termény rendszeres betakarítását sem halaszthatjuk másnapra. Ne feledkezzünk el a gyomirtásról, ami gyakorlatot igénylő kétkezi munka. Vannak, akik a totális gyomirtásra esküsznek, de azért be kell vallani: az erős vegyszerezés a zöldséges kertben nem veszélytelen. Amellett, hogy le is égethetjük a leveleket, a terméseket, mi magunk is rengeteg veszélyes vegyi anyagot fogyasztunk el akárcsak egy érett paradicsom elfogyasztásával. Ezért inkább kézzel húzogassuk ki a betelepülő gyomnövényeket, és akkor biztosan egészséges lesz a terményünk.

A járófelületeket ahhoz igazítsuk, mennyi és milyen fajta növényeket ültetünk. A legpraktikusabb kővel borítani a járófelületet, és kis ágyásokat kialakítani magasítva az ágyások szegélyein. Ettől persze eltérőt is lehet készíteni, fűvel, apró kaviccsal, mulccsal (fenyőkéreggel) is boríthatjuk a nem bevetendő felületeket. Egy cél lebegjen a szemünk előtt: egy ágyás ne legyen szélesebb 100-120 cm-nél, és eső esetén is könnyen ki tudjunk menni a sorok közé.

Az irányadó méretek betartása azért fontos, hogy kézzel könnyen elérjünk minden részt az ágyáson belül. Ez nemcsak a gyomirtást könnyíti, hanem a betakarítást, növényvédelmet is.                                    

Növénylista:

Veteménybab – Phaseolus vulgaris
Cukorborsó – Pisum sativum
Uborka – Cucumis sativus
Paradicsom – Lycopersicon esculentum
Sárgarépa - Daucus carota subsp. sativus
Metélőpetrezselyem – Petroselinum crispum
Rebarbara - Rheum rhabarbarum
Metélőhagyma - Allium schoenoprasum

További cikkek hasonló témában

Készítsünk finom almalekvárt télire!

A kertünkből leszedett almákból remek almalekvár, vagy almadzsem...

Gyepszőnyeg vagy magvetés?
Választhatunk kedvünkre: gyepszőnyeg, gyeptégla...

Hozzászólások