Jelenlegi hely

Hogyan ápoljuk kerti bútorainkat?

Hogyan ápoljuk kerti bútorainkat?

A kertben, szabadtéren elhelyezett, beépített faszerkezet, kerti bútor védelmet, ápolást igényel. A mindennapi használattól a fa elkoszolódik, az eső, a nap kiszívja, kiégeti és elszínezi.

A fa természetes anyag, amely érzékenyen reagál a környezetére. Ez azt jelenti, hogy a fából készült kerti bútorokon meglátszanak az időjárás hatásai. Repedések és vetemedések jelenhetnek meg a fa feszítőerejének köszönhetően.

Kezeletlen fabútor ápolás olajjal

A kezeletlen fa elhasználódik, egyre csúnyábbá vagy akár használhatatlanná válik. Hogy sokáig örömünket leljük kerti bútorainkban meg kell óvnunk az időjárás viszontagságaitól. Az olajok a "legtermészetesebb" kezelő szerei a fa szerkezeteknek, használatával a felület szennyeződéstaszítóvá és vízlepergetővé válik. A természetes gyantaolajokkal kezelt fa lélegzik, a bevonat rugalmas és páraáteresztő, nem repedezik, nem pereg le, és szabályozza a fa természetes párafelvevő képességét. Az olaj használata a már kiégett, megszürkült fa színét is felfrissíti, kiemeli a fa természetes karakterét és védi a fát a nap erős UV- sugárzásától.

A fabútor ismételt ápolása

Az olajjal kezelt felületeket az igénybevételnek és az elhasználódásnak megfelelően (általában évente egyszer) időben fel kell frissíteni. A felújítás egyszerű, olajos ruhával való egyszeri áttörlést jelent.

A felújító kezelést ajánlott már a kerti szezon után, ősszel elvégezni, így az olaj a következő szezonra tökéletesen kiszárad, nem friss és érzékeny bevonattal kerül ki a bútor a napra.

Az olaj felhordása bútorok, korlátok, látszó fa szerkezetek, játékok esetében egy rétegben szükséges, teraszok, járó felületek, nagyobb igénybevételnek kitett felületek esetében a száradást követően még egy réteget kell bedolgozni.

Az olaj ideális választás, ha a fát úgy szeretnénk megvédeni, hogy minél természetesebb megjelenésű maradjon, ezért cserébe ápolásként kész vagyunk évente egyszer olajos ruhával áttörölni.

Műanyag kerti bútorok ápolása

Lehetőleg a műanyagot ne sikáljuk dörzsi szivaccsal, mert az érdesített felület jobban fogja a koszt. Használjunk inkább karcmentes súrolót. Ha a foltok makacsak, használjuk a súrolót hígítatlanul.

A fényét vesztett műanyagot autófényező viasszal felfényezhetjük és egyben ápolhatjuk is. Ráadásul ez a kezelés szennytaszítóbbá teszi a felületet.

Az öt évnél idősebb műanyag székeket ellenőrizzük, mert az anyag elöregedik és a szék szétesik alattunk.

Fém kerti bútorok ápolása

Az új fémbútort általában elég mosószeres vízzel letörölni, ám a régi bútort tavasszal elő kell készíteni a használatra. Ha alumíniumbútorról van szó, csak le kell mosni, szárazra törölni, és már használható is. A rozsdásodó fémbútort érdemes újra mázolni.

Ehhez esetleges rozsdát drótkefével távolítsuk el! Ezután következik a mázolás: először az alapozás (rozsdagátló), majd a bevonó festék. A festékvásárlásnál ügyeljünk, hogy kültérre és fémre való festéket vegyünk!

A festett fém bútorokat karcmentesen, mosószeres vízzel tisztítsuk!

További cikkek hasonló témában

Az Angol gyep titka - Countax fűnyíró traktor
Ki ne szeretne egy szép, zöld gondosan ápolt...
Grillezés másképpen- gyors, ízletes, egészséges!
A grillezésről és a grillen készült húsételekről...
A kerti tavak felkészítése a téli hónapokra

Tavasztól őszig az ápolt, gondozott kerti tavak tetszetős látványt...

Hív az erdő

Szingapúr - ahol fák nőnek a mennyezeten keresztül
Ez a ház a...

Hozzászólások