Jelenlegi hely

Hazai mediterrán

Hazai mediterrán

Mintha egy festményben sétálnánk, annyira tökéletes alkotás mostani kertünk Bonyhádon. Kifinomult formavilág és gazdag növényzet, mediterrán hangulat és romantika – és ez még nem minden, ami eszünkbe jut erről a gyöngyszemről.

Bonyhádi vendéglátóink kertje minden ízében egy festményre hasonlít. Mindez nem a véletlen műve, a tervezéskor ez alapvető szempont volt.

A romantikus jegyek és a mediterrán hangulat ötvözetének tökéletes harmóniája jól látható.

A félig nyitott terasz a lakótér kitágítását szolgálta, alig pár függöny választja el a zárt tereket a kerttől. A fonott kanapék nemcsak a családi találkozások színhelyei, de a pihenésé is. Teljes rálátás a kertre, a hatalmas medencére, és a mesterséges vízesésre. Az íves kialakítású házfalról a borostyán ereszkedik le, míg a járdaburkolatot itt-ott megtörik a virágágyásként szolgáló „kőzsebek”.

A terméskő lépcsőt és burkolatokat az oszlopos tiszafa alatt megbújó borostyán, petúnia és talajtakaró boróka vegyes összeállítása teszi igazán látványossá.
 

A lépcsőzetes elrendezésű sziklakert mesterséges vízesése egyenesen a mozaikkőből kirakott medencébe csorog alá. A japán juhar vörös színfoltja az élénkzöld levelű árnyékliliomokkal tökéletes párosítás. A vízpartimitátor évelők, mint az íriszek és sáslevelű fűfélék, liliomok kifejezetten az ilyen természetes hatású, de mesterségesen kialakított vízpartok, vízesések növénye. A közöttük megbújó párnás növények, a flox és díszhagyma csak emeli az egész sziklakert fényét. 

Az évelők mellett néhol egynyáriakkal is találkozunk, elvégre az egynyári dísznövények pompás színvilágát nehéz felülmúlni. A sziklakerti növények, mint például a varjúháj, és a kövirózsa kitűnően érzi magát az egész napos fényáradatban, és mivel mindkét faj szukkulens, így a vízigényük is csekély. 

A terméskő falra futtatott borostyán újra divatba jött, nem hiába választották a lakók is ezt a csodálatos levélzetű örökzöldet. A borostyánnal viszont vigyázni kell, mert a gyökérrendszere és erős kapaszkodó hajlama miatt a ház burkolatát tönkreteszi.

A bejárat melletti ágyásban magasodó pampafű ősszel (szeptembertől decemberig) hozza hatalmas virágzatát.

Az ízlésesen kialakított bejáratba egy régi kovácsoltvas varrógép asztala került, mely mára már csak virágtartó. A lámpások az esti mesebeli hangulatért felelősek. A hatalmas csüngő ágú begónia szoliter növényként lakja be a gyepből kiemelkedő növénytartót.

A legmagasabb ponton egy gallyakból készített rénszarvas néz le a mesebeli kertre. Innen jól látható az egész birodalom, a függönnyel elválasztható terasz, a hatalmas úszómedence és az alábukó vízesés.

Szöveg: Topor Erika

További cikkek hasonló témában

Rózsa metszése

Mikor és hogyan érdemes rózsát metszeni?

Készítsünk finom almalekvárt télire!

A kertünkből leszedett almákból remek almalekvár, vagy almadzsem...

Hozzászólások