Jelenlegi hely

Harangvirág - alias Campanula

Harangvirág - alias Campanula
A harangvirág (Campanula) fiatal korában a nyár előhírnöke. A kecses, harangalakú virágok márciustól augusztusig nyílnak. A széles levelű harangvirág (Campanula latifolia) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a fészekvirágzatúak (Asterales) rendjéhez, ezen belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjához tartozó faj.
A lakásban világos, napos, levegős helyen tartsuk. Nyáron védjük a tűző naptól. A harangvirág levegőtlen szobában nem virágzik! A fagyveszély elmúlása után cserepestül kitehetjük az erkélyre vagy a kertbe félárnyékos helyre. Ősszel, a fagyok beállta előtt vigyük vissza a lakásba, 6-10 C fokon teleltessük. A növényt kétévenként ültessük át tápdús földbe. A talaj felszínét célszerű agyaggal és homokkal keverni. A harangvirág (Campanula) átültetésre a tavaszi időszak a legalkalmasabb. Jót teszünk a növénynek, ha a közbenső évben felső rétegét lecseréljük friss földdel.

Talaját tartsuk állandóan nedvesen, ne hagyjuk kiszáradni. Télen, a nyugalmi időszakban csak mérsékelten öntözzük. Nyáron, főleg a fejlődő fiatal növényeket kéthetenként tápsóoldattal is kezeljük.

A harangvirág fiatal hajtásait tavasszal vágjuk vissza, hogy bokrosodjon. Növényünk bokrosabb lesz akkor is, ha gyökeres dugványokból több darabot ültetünk a cserépbe. Új hajtások dugványozásával könnyű szaporítani. A harangvirág dugványok a vízben jól gyökeresednek. A növény a dugványozás évében már virágzik.

A kertben a virágokat ültetheti szegélyvirágként, esetleg sziklakertben, futtathatja falakon, illetve ültethet virágágyásaiba nagy harangú fajtákat is. A harangvirág selymes virágai többnyire a kék és kékeslila színek különféle árnyalataiban pompáznak, de léteznek fantasztikus fehér és rózsaszín fajták is. A magas szárú harangvirágok emellett még vágott virágnak is megfelelőek. Egy sor indok, hogy a színesen virágzó harangvirág mellett döntsön.

           

A harangvirág (Campanula) természetben

A harangvirág eredetileg a Földközi-tenger medencéjében fekvő országokban, a Kaukázusban és a Balkán-félszigeten található meg. Északabbra vadon csak néhány fajta (mint például a rotundiflora – fűharangvirág) nő, habár ott egyre ritkábbak lesznek.
A harangvirág (campanula) elnevezés a latin Campa szóból ered, mely harangot jelent. Tehát a növényt egyszerűen az alakja alapján nevezték el.

A harangvirág kiváló kerti növény

A harangvirágok szívós növények, nem túl igényesek így megfelelőek a virágágyásokba. Akkor a legszebbek, ha legalább 3-5 tövet ültetnek egybe. A magasabb fajták csodásan mutatnak a díszágyás közepén vagy hátsó részében. Az alacsonyabb növényeket falmentén vagy sziklakertben szegélyvirágként célszerű ültetni. A növények kevés igényt támasztanak a talajjal szemben, egyszerűen alkalmazkodnak. Viszont szeretik a kissé nedves és félárnyékos helyet. Ügyeljen arra, hogy a talaj jó áteresztő képességű legyen, mert a harangvirág nem szereti, ha télen vízben áll. A talaj ne legyen túl trágyázva. A harangvirág egyetlen problémája, hogy a csigák a növényt nagyon szeretik, ezért ellenőrizze azt rendszeresen.

Magas harangvirág fajták

A fehér harangvirág (C. glomerata alba) igen egyszerű növény, gyorsan megnő 50-60 cm magasra. A növény lehet napon és árnyékban is. A harang alakú virágzat gombolyagja a növény erős egyenes szárán jelenik meg. Ha a fiatal hajtásokat májusban levágja, a virágzás (május / július) megnyújtható. A fehér virágokat jól lehet kombinálni páfránnyal és rózsaszín kínai primulával (Primula valii).

A csupros harangvirág (Campanula medium) csodaszép harang alakú virágaival hódít. Tarthatjuk cserépben, erkélyen vagy a kertben és a gondozása is egyszerű. A virágok többnyire 2-3 cm-re nőnek, de egyes változatok virágainak hosszúsága akár a 8 cm-t is elérheti. Léteznek magasra növő és mini változatai is, a különböző változatok magassága 30-90 cm között változhat.

A világoskék virágzatú piramis-harangocska (C. persicifolia) egy igazi hosszan virágzó növény. Júniustól augusztusig virágzik. Jól kombinálható csótárvirággal, rózsaszín kúpvirággal (Echinacea purpurea), díszfüvekkel, fehér margarétával és fátyolvirággal (Gypsophilia paniculata).

Alacsony harangvirág fajták

A kárpáti harangvirág (C. carpatica) 15-30 cm magasra nő meg, így sziklakertekbe vagy szegélyvirágnak alkalmas. Ezek a harangvirágok előnyben részesítik a napos, száraz helyet és a tápanyagszegény talajt. Júniustól szeptemberig nagy harang formájú kék vagy fehér virágokkal rendelkezik. Csodálatos kombinációkat készíthet mezei szegfűvel [Dianthus delt. Erecta (rózsaszín)], szappanfűvel [Saponaria ocym (erős rózsaszín)] vagy sárga varjúháj (Sedum acre).

A kúszó harangvirág (C. poscharskyana) egy gyorsan növő talajtakaró növény. A növény hosszú, lágy szára szépen eltakarja a falakat vagy az edények szélét. A csillag formájú virágok júniustól szeptemberig fürtökben virágzanak. A növény nem nő 20 centiméternél magasabbra. A talajtakaró "The Fairy" rózsával (fehér és halvány rózsaszín) együtt kellemes eredményt kaphat.

A harangvirág (C. portenschlagiana) sűrű kötegben nő. A növény gyorsan nő és megfelelő talajtakaró lehet, illetve használhatja szegélyvirágnak utak és ágyások mellett. A szár nem nő 10-20 centiméternél magasabbra. A csillag alakú virágok júniustól szeptemberig virágzanak.

Forrás: www.kertportal.hu

További cikkek hasonló témában

Hogyan építsünk zárt belső kertet?
A zárt belső kertek egyik előnye, hogy azon...
Terasz és ülőhelyek a kertben
A terasz tulajdonképpen a ház folytatása, ezért...
Hogyan építsünk modern kertet?
A modern kertépítészet egyik kimagasló brit...

Hozzászólások