Jelenlegi hely

Gyepszőnyeg vagy magvetés?

Gyepszőnyeg vagy magvetés?
Választhatunk kedvünkre: gyepszőnyeg, gyeptégla, vagy fűmag elvetése között. Utóbbi esetében 2 héttel a mag elvetése után használhatjuk kertünk füvesített részét.

Aki türelmetlen és gyorsan szeretne gyönyörű és időálló pázsithoz jutni, mindenképpen válassza a gyepszőnyeget, vagy gyeptéglát.

Gyepszőnyeg és gyeptégla

A gyepszőnyeg egy feltekert 40 cm x 2.5 m hosszú és kb. 20-25 kg "guriga". A gyeptégla 50 cm x 50 cm-es darabokból áll, így hosszabb és nehezebb telepíteni. Lehetőség szerint úgy kell megrendelni, hogy a telepítéshez azonnal hozzá tudjunk kezdeni.

Gyepszőnyeg terítés, telepítése sík területre, rézsűkbe, domboldalra, előkertbe, medencék mellé is lehetséges. A gyepszőnyeg elsősorban a kert naposabb részeit szereti, de árnyékos helyen is tökéletesen megél. A gyepszőnyegre is azon felül, hogy óvatos használatra alkalmas normális esetben nagyobb terhelésnek kb. 2-hét után lehet kitenni. A gyepszőnyeg és a hagyományos vetés, ha szerencsénk van az ideális idő nagyon kellemes másnap, ill. harmadik nap egy lassan-csendesen hulló eső. Telepítésük igen késő ősztől kora tavaszig lehetséges kivéve a fagyot.

A gyeptéglákat vagy a gyepszőnyeget szorosan egymás mellé, hézag nélkül kell lerakni. Az összetoldásokat a munka végén meg kell hengerezni, hogy kiszoruljon alóluk a levegő, és így könnyen meginduljon a gyökeresedés, ami 10-14 nap alatt, bőséges öntözés mellett, meg is történik. Az időjárástól függően naponta, vagy kétnaponta kell öntözni. Az első nyírást 4-6 nap múlva lehet elvégezni, majd érdemes még egyszer áthengerezni a felületet.

Hagyományos magvetés
Nagyon sokféle maggal, történik, már ha az van a zsákban, ami rá van írva. Ez az eljárás sokkal több időbe telik viszont terhelhetőbb sokféle változatosan növő fű lesz belőle. Az ár lényegesen kevesebb, mint az előző gyepszőnyeg esetében, bár előkészítés ugyan az. Számolni kell a kockázattal, hogy mindjárt a vetés után jön az eső, és kimoshatja a magokat, akár milyen gondosan van hengerelve. A talajt szintén fertőtleníteni kell, vízből több az igénye és nincs azonnali füvünk.

További cikkek hasonló témában

Korai hajtatás...

A virágok korai hajtatása a legjobb módja annak, hogy a tavaszt...

Ehető virágok és megannyi finomság!

Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát,...

ŐSZI KERT ÜNNEP

A Tectona Grandis kertberendezés bemutatja:
ŐSZI KERT ÜNNEP...

Kikapcsolódás, élmény, egészség

A mûanyag medencék 6 mm vastag polipropilén mûanyag lemezbõl...

Hozzászólások