Jelenlegi hely

Gömbölyded élvezet – Az alma

Gömbölyded élvezet – Az alma
Savanykás vagy édes, gömbölyű vagy nyújtott, piros vagy zöld – mindegy. Csak egy a biztos: az almát szinte mindannyian szeretjük.
Az alma világszerte a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. Kimagaslóak az ún. beltartalmi értékei, felhasználhatósága széleskörű. Gyakorlatilag egész évben kapható, a nyári fajtákat szeptemberig árusítják, a téli fajták ősztől tavaszig laphatóak. Frissen fogyasztva ugyanúgy kedvelt, mint lé formájában vagy cukrásztermékként.

Beltartalmi jellemzői:
víztartalom 90%,
szénhidráttartalom 9-14%,
 almasav tartalom 0,4-1 g/100g,
C vitamin tartalom 5 mg/100g.

Ismert, hogy a friss alma étrendi hatásai kimagaslóak. Erre utal, hogy a magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben nagy mennyiségben fogyasztja a lakosság. Számtalan fajtáját termesztik szerte a világban, s azt minden szakértő tudja, hogy tápdús, mélyrétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban. Valamennyi országnak megvannak a maga kedvenc almái, mind íz, mind forma tekintetében. Nálunk legalább 20 vezető fajtát termesztenek, mely a piacokon is kapható.

Idared
Az 'Idared' a magyar almatermesztés sikerfajtája. Szedése október elejétől végéig tart. Táplálkozásra november-decembertől áprilisig a legalkalmasabb. Az egyik legjobban tárolható almafajta. Fehéres-sárga húsa nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres íze miatt szeretjük

Granny Smith
Október közepe felé a legoptimálisabb a szürete. Egészen áprilisig jól szellőző hűvös helyen eltárolható. Gyümölcse nagy, kerekded vagy csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes és teljes érettségben zöld színű, nagy fehéres paraszemölcsökkel pontozott. Íze mérsékelten savanykás. Korán válik jó termővé, s bő termést hoz- Nagyon régi alma fajta, csak Európában újabb keletű.

Golden Delicious
1916-ban került kereskedelmi forgalomba. A 'Golden Delicious' méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának. A legnagyobb európai termelői a franciák, olaszok, spanyolok és mi magyarok. Hazánkban szeptember végén, október elején szedhető.

Summerred
A Summerred alma kanadai fajta (1961). Augusztus közepétől szedhető és fogyasztható. Gyümölcse megnyúlt csonkakúp alakú, felületének nagy részét élénkpiros fedőszín borítja, melyet apró fehéres pöttyök díszítenek. Húsa kicsit keményebb a többi almáénál, de emiatt jól tárolható hűs helyen.  Íze kellemesen savas, enyhén illatos.

           

Alma, mint kozmetikum
Az alma beltartalmi értékei miatt előszeretettel kerül bele a kozmetikumokba is. Bőrszépítő hatású szépségápolási szerek egyik alkotóeleme, mivel kifejezetten frissítő hatású. Szemránckrémek, arckrémek alapanyag lehet az almamag-kivonat. A fogak szépségéért is felel, innen adódik a fogkrém reklámokban is megjelenő „almaharapás” motívum. A benne található savaknak köszönhetően a fogakról eltávolítja a lepedéket, és a sárgás elszíneződésen is javíthat. Almakivonatos hajápoló szerekkel is találkozhatunk a drogériákban: a tincsekre fújva az almakivonatot dúsító hatást érhetünk el!

Dekorálj almával!
Vágjuk karikákra a szép piros héjú almát, szárítsuk ki, majd fűzzük fel őket! Nem csak karácsonyfán mutat jól! Kockás szalaggal átkötve a konyhánkat, ablakokat is díszíthetjük vele!

Almás süti – almalekvár, alma a konyhaasztalon
Ha nem sikerül minden almát megenni frissen, akkor süteményt, lekvár, dzsemet is készíthetünk belőle.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Rajcsányi Artúr

További cikkek hasonló témában

Kerti tó téliesítése
A kerti tó téliesítését akkor célszerű elvégezni...
A cékla
A cékla az egyik legrégibb Európai zöldség,...
Gyönyörű kokedamák

Japánból eredő kertművészeti forma:...

Rózsa metszése

Mikor és hogyan érdemes rózsát metszeni?

Hozzászólások