Jelenlegi hely

Gilisztakomposztáló

Gilisztakomposztáló

Városi komposztálás? Felmerülhet benned, hogy a városi komposztálásnak semmi értelme. Pedig nem így van!

Városi komposztálás?

Felmerülhet benned, hogy a városi komposztálásnak semmi értelme. Pedig nem így van! A gilisztakomposztáló lakói feldolgozzák az ételmaradékaidat, így csökkentheted a keletkezett hulladék mennyiségét, valamint kiváló szerves trágyához és úgynevezett „komposztteához” juthatsz. A gilisztakomposzt kitűnő trágya, mivel tele van enzimekkel és értékes anyagokkal, amelyek segítik a növények fejlődését, megerősödését, és hozzájárulnak azok megújulásához.

Segítségével saját gyógynövények, zöldségek vagy gyümölcsök termesztésébe kezdhetsz. Ezen az egyszerű körforgáson keresztül a konyhából a komposztba helyezett ételmaradékaid az újonnan termesztett növényeid által visszajutnak a tányérodba.

Hova helyezd a gilisztakomposztálót?

A gilisztakomposztáló ideális városi lakásokba, ahol nehéz lenne helyet találni egy hagyományos komposztládának. Nem foglal sok helyet, és olyan sötét helyiségekben működik jól, mint a pince vagy a karma, ahol a hőmérséklet 5 és 25 Celsius-fok között mozog. A giliszták 20 fokon a legaktívabbak, nem javasolt ennél túlzottan melegebb helyen tartani őket. A saját gilisztakomposztálód megalkotása nem időigényes, csak kövesd a KOKOZA szociális vállalkozással közösen készített leírásunkat!

Mit kell csinálnod?


Elsőként szedd össze a gilisztakomposztáló elkészítéséhez szükséges eszközöket, így gyorsabban végzel majd a munkával.

- 3 darab fedeles SAMLA doboz
- kés és oszcilláló fűrész
- fúró
- tűzőgép és tűzőkapocs
- szilikon ragasztó
- ragasztópisztoly és némi textilanyag (fontos, hogy sűrű
szövésű anyag legyen!)
- 3 és 5 mm-es fúrófejek


Vágd le két SAMLA doboz lábait, hogy szorosan egymásra tudd helyezni őket. A láb nélküli dobozok lesznek a komposzt tetején, a lábbal rendelkező doboz pedig az alján. Miután egymásra helyezted a dobozokat, a kés és az oszcilláló fűrész segítségével vágd ki az alsó és a középső dobozok fedeleinek középső részét.

Tipp: Ne nyomd túl erősen a kést vágás közben, valamint végezd a műveletet meleg helyiségben, mivel a műanyag a hidegben merevebb.

Az alsó doboz kivágott fedél-részét nyomd a felette lévő doboz aljához és fúrj bele egy 3 mm-es lyukat. Helyezz bele egy szeget a másik irányból. Ez megakadályozza, hogy a felületek elmozduljanak, amíg össze nem ragasztjuk őket. Folytasd a lyukasztgatást a széleken, 3-5 centiméterenként. Végezd el ugyanezt a középső doboz fedelével is.

Amikor végeztél a lyukakkal, tegyél szilikon ragasztót a fedelekre, és a felettük lévő dobozok aljára. Mikor a ragasztó megszárad, kapcsozd össze.

Az alsó és a középső dobozok fedelébe fúrj 5 mm-es lyukakat az egész felületen, hogy mikor eljön az ideje, a giliszták fel tudjanak mászni a felsőbb dobozokba, a komposzttea pedig le tudjon csöpögni az alsó dobozba. A középső doboz fedelébe csak néhány lyukat fúrj, hogy a giliszták lélegezni tudjanak.

Miután a megfelelően összeállítottad a dobozokat, helyezd a textilanyagot a felső doboz fedele alá, hogy ne juthassanak legyek vagy muslicák a lakásba. A középső dobozban nedves kartondarabokból vagy tojástartó papírrétegekből készítsd el a giliszták bázisát. Miután bemutattad a gilisztáknak az új lakhelyüket, nekiállhatsz az etetésüknek: körülbelül 3 cm vastagon fedd be őket vegyes ételmaradékkal. A gilisztakomposztáló berendezés és maga a komposztálás innentől számítva körülbelül 3 hónap múlva fog teljes kapacitásával működni.

Mit találnak finomnak a giliszták, és mit nem szeretnek?

A giliszták kedvelik a kezeletlen gyümölcs- és zöldségmaradékokat, az összetört tojáshéjat, a kávézaccot, valamint a teafiltereket és a vécépapír-gurigákat. Minél kisebb darabokat adsz a gilisztáknak, annál gyorsabban tudják feldolgozni.

Ügyelj rá, nehogy kiszárítsd a komposztodat! Ha sok „száraz” maradékot adsz a gilisztáidnak, nedvesítsd be azokat, mielőtt a komposztba helyezed.

A giliszták nem tudják feldolgozni a húst, de még a tej- és hús-származékokat sem, és nehezen mozognak, ha túl vastagon lepi be őket a szerves hulladék. Ezért figyelj arra, hogy maximum 3 cm magasan lepje el őket a maradék.

Alkalmanként adj egy kis földet a komposztodhoz. Ha penészre leszel figyelmes, azonnal távolítsd el a fertőzött darabokat.

Jó komposztálást!

Forrás: IKEA

További cikkek hasonló témában

Égszínkék lepel
A hideg szín mindig az előkelők kedvelt...
Bujaság modern köntösben
A san francisciói Scott Lewis Landscape...
Kerti Rider – nemcsak gyepgondozásra

A kerti Riderek egyedi fűvágási precizitást tesznek lehetővé az...

Őserdei hangulat

A páfrányokról mindenkinek az esőerdők dús növényzete jut eszébe....

Hozzászólások