Jelenlegi hely

Fűszernövények a kertben

Fűszernövények a kertben
Már az ókori, de főleg a középkori lakomák elengedhetetlen kellékei voltak a Távol-Keletről Európába érkező igen drága fűszerek. A mértékkel használt fűszerek aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket, javítják étvágyunkat, ha lehetőségünk van rá, termeljük magunk is
A friss fűszernövények amellett, hogy ízjavító tulajdonsággal rendelkeznek, számos vitamint is tartalmaznak. Termesztésük sem igényel különösebb szaktudást, ezért mi magunk is bátran megpróbálkozhatunk velük.
 
Változatos formájúak, kellemes illatúak, vonzzák a hasznos rovarokat, pl a méheket, és ezzel elősegítik más növények megporzását. A kertben jól nőnek a dísznövények alatt, között, ágyásokban, sövényekben, jók szegélynövénynek is. Telepíthetőek egy külön részbe, ahol sűrűn ültetve, szinte vadul nőnek, társíthatóak dísznövényekkel, zöldségnövényekkel, az árnyéktűrőket pl. citromfű, turbolya ültethetjük cserjék köré, gyümölcsfák mellé. Talajtakarónak alkalmazhatunk kakukkfüvet, zsályát. Esztétikai szempontok szerint pl. a zsályát, az izsópot, a levendulát vagy a vörös mentát csoportosan, dísznövényként is ültethetjük. A vízigényesebbek, mint pl. tárkony, menta, lestyán remekül érzik magukat a kerti csapok, kifolyók, ereszcsatornák mellett.

         

Sáfrány
Az íriszek családjába tartozó sáfrány évelő, hagymagumós növény, a virág sárga bibéje maga a fűszer. Termeszthető a kert bármely napos részén, akár balkonládában is. Virágai mint dísznövények ékesítik kertünket. A hagymagumókat ősszel vagy tavasszal kell telepíteni - lényeges, hogy a gumókat hideghatás érje - 8-10 cm-es mélységre, egymástól 15 cm-es távolságra. Napos helyre ültessük, televényes, jó vízgazdálkodású talajba. A virágzás nyár végére, ősz elejére tehető.

A legtöbb fűszernövényből 1-2 sor megfelelő, de azokból a növényekből, amelyekből általában kevesebbet használunk pl. tárkony, zsálya, citromfű stb. elég 1-2 bokrot ültetnünk.

Tárkony
Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, mivel nem édes ízű, nagyobb népszerűségnek örvend. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják. Franciaországban, Erdélyben a sült húsok fűszerezéséből szinte sohasem hiányzik.

A fűszernövények többsége mediterrán eredetű, ezért a napos helyet kedvelik, de vannak közöttük félárnyékot elviselők is. Részben a szárazabb meszes talajt, részben a nedves, humuszos talajt kedvelik.

         

A vetés, ültetés előtt figyelembe kell vennünk az egyes növények, magasságát, kiterjedését, fényigényét.

Alacsony növények: pl. kakukkfű, snidling, petrezselyem majoranna.
Középmagasak: pl. borsika, menta, zsálya, bazsalikom.
Magas növények: pl. kapor, üröm, lestyán, tárkony.

         

Akinek nincs kertje, az is nevelhet fűszernövényeket az ablakban, az erkélyen vagy a balkonon ládákban vagy cserepekben. Erre a célra inkább az alacsonyabb növényeket válasszuk.

(Fotók: www.sxc.hu)

További cikkek hasonló témában

Ehető virágok és megannyi finomság!

Némely kedvelt zöldségféléről nem is tudjuk, hogy virágát,...

Játszóeszközök, játszóterek mai szemmel

Civilizációnk mindenkori jövőjének alakulása a felnövekvő gyerekek...

Sziklakertek - A kertész válaszol

A sziklakert a növény és a nyers kőzet tökéletes kompozíciója. A...

Hozzászólások