Jelenlegi hely

Földieper: érzékeinkre is ható, egészséges csodabogyó

Földieper: érzékeinkre is ható, egészséges csodabogyó

A földieper első tavaszi gyümölcseink egyike. Sokunkban talán fel sem merül, hogy fogyasztása – a vitaminbevitelen túl – mennyi jótékony hatást fejt ki szervezetünkre.

Az eper nem csak lédús és zamatos, de – az E-vitamin mellett – egy csészényi adagjában, mely csupán 50 kilokalória, akár 100 mg C-vitamint is tartalmazhat. Kiváló szomjoltó, mellette a jóllakottság érzését is kelti. Vértisztító hatása segíti a méreg- és salakanyagok, továbbá a felesleges zsír lebontását. Az eperkúrát végzőknek fontos tudni, hogy a gyümölcs intenzív sóoldó hatása miatt kiütések jelentkezhetnek. Ezek a tisztító folyamat végén maguktól elmúlnak.

A gyümölcsök, de legfőképp a bogyós termésűek, a természet legjobb antioxidáns-forrásai. Az eper élénkpiros színét az antioxidáns és gyulladásgátló hatású antociánoknak köszönheti.

Bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől. Napozás előtt véd az ultraibolya sugárzástól, utána pedig hűsítően hat a kipirosodott bőrre.

Élettani hatások

Méregtelenít és fogyaszt, jótékony hatással van az emésztésre, enyhíti a vesebántalmakat, láz- és fájdalomcsillapító. Fogyasztása ajánlott pajzsmirigy-rendellenességek, reumatikus fájdalmak esetén, segít a tüdőgyulladás legyőzésében, csökkenti a szívbetegségek és az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát. Külsőleg pedig: szépít, jó hatással van a pattanásos és a napégette bőrre.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

A tél és kora tavasz a díszkertekben

Kertünk fái, cserjéi, örökzöldjei most nyugalmi állapotban vannak...

A kerti tavak felkészítése a téli hónapokra

Tavasztól őszig az ápolt, gondozott kerti tavak tetszetős látványt...

Őszi gyümölcs- és zöldségválaszték

Szeptemberben is törekedjünk arra, hogy olyan zöldségeket és...

Szárazságtűrő kertek

Takarékoskodjunk a vízzel, és alakítsuk ki úgy a kis kertünket,...

Hozzászólások