Jelenlegi hely

Fáznak, éhesek

Fáznak, éhesek

Mivel etessük télen a madarakat?

A településeken és azok közelében élő madarak könnyebben átvészelik a telet, ha etetjük, itatjuk őket. Családi házban, erkélyes lakásban élők madáretetőről is gondoskodhatunk, ahová a nagy hidegben a madarak visszahúzódhatnak. Cserébe visszajáró kis vendégekben gyönyörködhetünk.

Olajos magvak, állati zsiradék, gyümölcs

Állati zsiradékként adhatunk faggyút, kifőzött (sótlan) szalonnát, esetleg lágy sajtot is. Az állati zsiradék magas energiatartalma és állaga miatt fontos téli madáreleség. A gyengébb csőrű, kistestű rovarevő  madarak – ökörszem, vörösbegy vagy az áttelelő házi rozsdafarkú, barátposzáta, csilpcsalpfüzike – nem tudják megtörni a magokat, ezért a fagyban is képlékeny zsiradék és az alma számukra a legfontosabb táplálék.

Az olajos magvak közül a magas olajtartalmú ipari napraforgó a legjobb a madaraknak – állatkereskedésekben beszerezhető. A napraforgó közé keverhetünk madarak számára összeállított magkeveréket is.

Készen kapható cinkegombóccal is kínálhatjuk őket. Tapasztalataink szerint a napraforgót szeretik a kistestű madarak a legjobban. A szotyi héja többnyire a földön, az etető környékén landol, vagyis a madáretetés együtt jár egy kis takarítással.

Gyümölcsöt is adhatunk a madárkáknak, a legjobb az alma!

Ne etessük a kismadarakat zsemle-, kifli-, kenyér-, keksz- sütimorzsával, megbetegítheti őket. A nagyobb testű vízi madarakat kínálhatjuk ezekkel, de nem célszerű túlzásba vinni (majd’ mindenkitől ezt kapják)!

Sokan azt gondolják, csak etetni kell a madarakat, pedig madáritatóról is érdemes gondoskodni az etető közelében. Nemcsak ivásra, hanem fürdésre is használják a madarak.

 
Ötletes madáretető

Újrahasznos, gyorsan elkészíthető madáretető: a WC-papír gurigát kenjük be vastagon faggyúval, majd hempergessük meg madáreleségben! Kössük át szalaggal, és tegyük ki a szabadba!

Készült a www.mme.hu ajánlása alapján

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Édes és csábító gyümölcsök cserépben
A mai nemesítők és kertészek évről évre hozzák...
A fészek, amelyet minden madár otthonának érez

Készítsen fantáziadús madáretetőt - Lépésről lépésre a Dremellel...

Egész nyáron virágzó balkonnövények

Üdítő látványt nyújtanak a virágos...

Őszi teendők a kertben

Ősszel is sokféle és változatos kerti teendővel kell szembenéznünk...

Hozzászólások