Jelenlegi hely

Esővíz-gyűjtés

Esővíz-gyűjtés

Mindenre ivóvizet?
Fejenként átlagosan napi 140 liter vizet használunk, amiből mindössze 3 liter az, amit szomjoltásra és főzésre fordítunk.

Lényegesen többet, jó 70 litert használunk olyan célokra, amelyekhez semmi nem indokolja, hogy a drága pénzen kitermelt és hozzánk szállított ivóvizet használjuk. A listát mennyiség alapján a WC-öblítés vezeti 45 literrel, de dobogós még a mosás 18 literrel és a locsolás-autómosás-takarítás triád 10-15 literrel. Ha valami igazán nagy pazarlás, ez az!

Főleg, mivel van valamink, amit nem használunk ki és nem értékelünk eléggé: a legszorosabb értelemben vett „égi áldást”.

Ráadásul esővel azért nem állunk olyan rosszul: az átlagos csapadékmennyiség 600-650 mm, ami azt jelenti, hogy minden négyzetméterre 600-650 liter, az ország területére viszont már évente mintegy 58 billió liter (58 kiloköbméter) víz hull évente. Különbségek persze vannak: míg az Alpokalján évente akár 900 liter csapadék jut 100 négyzetméterenként, a Dél-Alföldön jó, ha ötszáz.

Az esővíz előnyei

Az esővíz előnye mindenekelőtt az, hogy „kéznél” van, azaz kinyeréséhez, szállításához nem kell plusz energia, ráadásul ingyenes, nem kell érte vízdíjat fizetni.

Az esővíz minőségét tekintve

- lágyabb, mint a vezetékes, ezért mosás és tisztítás esetén nincs szükség annyi mosószerre (ez egyaránt csökkenti a keletkező szennyvíz szennyezettségét és tisztítószerekre költött kiadásokat), mosógépben való felhasználáskor pedig nem válik ki belőle vízkő;
- nincs klórral kezelve, így öntözéskor nem károsítja sem a növényeket, sem pedig a bőrödet.

Az esővíz begyűjtésének előnyeihez mindemellett hozzájárul (különösen a sűrű beépítésű, nagy felületeket lefedő, szilárd útburkolatokkal rendelkező, csatornázott városi és városias jellegű területeken) árvíz- és talajvédelmi szerepe is. Nagyarányú begyűjtés esetén ugyanis a lehulló csapadéknak legalább egy része nem kerül rögtön a csatornába és az elvezető árkokba, majd a szennyvíztisztító telepre vagy a folyókba. Így ezek terhelése csökken, az élővizek vízszintje pedig nem nő meg hirtelen, így csökken az ár- és belvízveszély.

Fontos azonban, hogy az összegyűjtött esővíz tisztítás nélkül nem feltétlenül biztonságos, különösen nem városi környezetben. Az összegyűjtött esővíz különböző egészségkárosító szennyezőanyagokat tartalmazhat, a tárolóban pedig feldúsulhat baktériumtartalma. Ezért alapesetben, további körültekintő intézkedések híján, ivásra, konyhai használatra és tisztálkodásra az esővíz nem ajánlott.

Mennyi víz gyűjthető be és honnan?

Esővizet begyűjteni gyakorlatilag bármilyen, megfelelő dőlésszögű, burkolt felületről lehet. Általában azonban az egyszerűség és a komolyabb szennyezések kivédése érdekében a tetőről érdemes igazán gyűjteni (de például palatetőkről és a bitumenes tetőkről az anyaguk miatt nem ajánlott az esővízgyűjtés).

A begyűjthető vízmennyiség egyaránt függ

- a tető méretétől,
- a tető fedésére használt anyagtól és
- lakóhelyünk éves csapadékmennyiségétől.

Egy 120 négyzetméter tetőfelülettel bíró, cseréppel fedett ház esetében 600 mm-es éves csapadékátlag esetén közel 65 köbméter esővíz lenne összegyűjthető.

Hogyan gyűjthető az esővíz?

Esővízgyűjtő rendszerünk megtervezésekor a fentiek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy mire kívánjuk használni az összegyűjtött esővizet, és milyen lehetőségeink vannak a tárolásra.

A legegyszerűbb, ha az ereszcsatorna végéhez odaállítunk egy hordót, és abba gyűlik a víz. Kertészeti árudákban külön erre a célra kifejlesztett, különböző méretű, akár sorba is köthető, alsó részükön csappal ellátott tartályok is beszerezhetőek mérettől és kiviteltől függően (200 litertől 1 köbméterig).

Ezek előnye, hogy működtetésükhöz nem kell plusz energia, mindössze néha le kell ereszteni (ősszel, a fagy beállta előtt mindenképp) és kitisztítani őket. Viszont csak kültérben, öntözésre és tisztításra ajánlható vizük.

Kezdésnek azonban már ezek is megfelelőek. Tavasztól őszig esik le az éves csapadék kétharmada, azaz körülbelül 400 milliméter. Ha mindössze egy 50 négyzetméteres tetőfelületről van lehetőséged gyűjteni, már akkor is 18 köbméter vizet tudnál a vegetációs ciklusban összegyűjteni.

Forrás: okofitnesz.hu

További cikkek hasonló témában

Margaréta

A margaréta igazán mutatós és sokoldalú növény, amit nevelhetünk...

Nyári ízek télire
A befőzés élménye közösen az igazi. Akár...
Az alma jótékony hatásai

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt...

Hozzászólások