Jelenlegi hely

Erkély- és balkonkertek

Erkély- és balkonkertek
Sokaknak a balkonvirágokról elsősorban az ausztriai házak színpompás virágerdői jutnak eszükbe. Itt is vonzó, érdekes lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy kerttel nem rendelkező lakásunkat díszesebbé varázsoljuk.
Nyáron, ha van rá módunk, helyezzünk el balkonládákat az ablakokba, és ültessük tele őket olyan színű növényekkel, amelyek kontrasztot alkotnak a ház színvilágával, így máris szélesebbnek hat az ablak.

Balkonunk, teraszunk kivirágoztatásánál két döntő szempontot kell figyelembe vennünk: a fény- és szélviszonyok, illetve a rendelkezésre álló hely. Továbbá el kell döntenünk, hogy az egynyári növényekre helyezzük a hangsúlyt, vagy az évelő fajtákat részesítjük előnyben. Kora tavasztól késő őszig színpompás virágok állnak rendelkezésünkre, hogy beültessük növényládáinkat, dézsáinkat. A balkonok égtájak szerinti csoportosítása megkönnyíti a növények kiválasztását. Természetesen a legideálisabb az árnyékmentes déli fekvés, de sok olyan növénycsoport van, amely szereti és tűri a félárnyékot vagy akár a teljes árnyékot is.

Napfényigényes növények, pl. a leander, a hibiszkusz - ezek átteleltetésre is szorulnak -, a hajnalka, a begónia, a muskátli, a törpe lobélia, a sereglonc, a záporvirág, a dália és dorottyavirág. Fényszegény helyre ajánlott növények: a meténgfajták, a tiszafa, az angyaltrombita, a futómuskátli, a sarkantyúka, a bohócvirág, a fukszia és a begónia.

Tartóedények
Fontos, hogy milyen típusú edényt, dézsát vagy ámpolnát választunk, mert azok nem csak tartók, hanem egyben díszítőelemek is. Lehetnek, egyszerű műanyag edények, bár manapság már ebben a csoportban is sokféle szín és forma megtalálható. A virágtartók kiválasztása egyéni ízlés dolga, de ne felejtsük el, a növények számára nem a külcsín, hanem az ültetőföld a legdöntőbb. Az ültetőedények kiválasztásánál fontos az edény alján lévő vízelvezető nyílás, melyen kifolyhat a felesleges öntözővíz, ezzel akadályozzuk meg a pangó víz kialakulását, a gyökerek elrothadását.

Ültetőföld
Az, hogy milyen típusú földet, földkeveréket választunk, befolyásolja a növényválasztást, az esetleges növény-összeültetést. A savanyú kémhatású talajt kedveli például a hangarózsa, hortenzia, rododendron és az azálea. Az általános virágföldben magas a tőzeg aránya, mely jó víztartó képességű, alacsony sótartalmú. Hátránya, hogyha kiszárad, csak komoly vízbeeresztéssel lehet pótolni az elveszett folyadékot (pl. a cserepet teljesen vízbe kell meríteni órákon át).

Növényválasztás
A tavasszal virágzó növények közé soroljuk a sáfrányt, hóvirágot, az illatos jácintot, nárciszt és tulipánt. Ezek a növényfajok jól összeültethetők: pl. gyöngyike, tulipán, vagy árvácska és százszorszép. Nyáron virágzó növények a begónia, a körömvirág, a margaréta, a bársonyvirág, és a verbéna. Késői virág a törpe őszirózsa, a kikerics, a krizantém, a varjúháj, a hamvaska, a szalmagyopár és a koleusz.

Beszélnünk kell az illatos növényekről is. Friss virágillatú a muskátli, a rezeda, az ibolya, és a levendula. Fűszeres illatú a cipruska és persze a fűszernövények, mint például a menta és a citromfű. Este illatoznak a violák, csodatölcsérek és az angyaltrombita. És egy fontos dolog, vannak növényeink között természetes szúnyogriasztó hatásúak: pl. a hárfacserje, a ruta és a paradicsom.

További cikkek hasonló témában

Téli teendők a biokertben

A biogazdálkodásban elsősorban a...

Japánkerti dísznövények
A japánkert varázslatos hangulata számtalan...
Kerti sakk

A sakk: a küzdeni akarást és a józan logikát tökéletesíti,...

Hozzászólások