Jelenlegi hely

Építsünk üvegházat!

Építsünk üvegházat!
Összeszerelése viszonylag egyszerű, megfelelő működésükhöz mindössze jól kell megválasztani a helyüket a kertben.
Az üvegházat lehetőleg olyan helyen helyezzük el a kertben, ahol nem szennyeződik a felülete. Az üvegborítás mosása ekkor is aktuálissá válhat alkalmanként, mivel 1 százalékos fényveszteség (amit az üveg koszolódása okozhat, de ennék jóval nagyobb arányban is) átlagosan 1 százaléknyi termésveszteséggel párosul.

Az üvegházban középen célszerű kialakítani az utat, ennek két oldalán lehet elhelyezni a fűtés-, valamint az öntözőcsöveket. Tegyük lehetővé, az üvegház tetejéről lefolyó esővíz összegyűjtését is, amely a későbbi öntözésekhez jól felhasználható.

Az üvegháztetőkön legalább két, az oldalfalakon néhány további szellőző ablak legyen.
- Az üvegházi asztalok ideális magassága 100-120 cm. Így alattuk, a föld felszínén is elég tér marad még egy-egy kevésbé fényigényes kultúra számára, ezenkívül ez a legkényelmesebb munkamagasság. A munkaasztalok mélysége (szélessége) legfeljebb 80 cm legyen, így a hátsó növényeket is el tudjuk érni.
 

Forró napokon védjük az üvegházat a túl erős napsütéstől. Erre a célra kaphatók árnyékoló rolók, melyeket belülre és kívülre is felszerelhetünk.

A hideg és a nedvesség elősegítik a szürkepenész fellépését, amely a növényeken barna foltokat okoz, s ott később megjelenik a kórokozóra oly jellemző szürkésfehér micéliumbevonat. A legfontosabb ellenintézkedés a jó szellőztetés.

A készen kapható, házilag is összeszerelhető típusoknál az ablakok szinte bárhová egyszerűen beszerelhetők. Az alapterület függvényében ez alapján könnyen eldönthető, hogy mennyi ablakot rendeljünk a szerkezethez. Lényeges, hogy a fűtőfelület minél nagyobb része a növények közelében helyezkedjen el (vegetációs fűtés), s bizonyos feladatokhoz (magvetés) elengedhetetlen a talajfűtés is.

A házilag is összeszerelhető hobbiüvegházak kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy a termékre a gyártó hosszú élettartamot garantáljon. Előnyös, ha a váz anyagában színezett, és az UV-sugárzásnak fokozottan ellenálló. Az üvegházunk - annak ellenére, hogy hobbicélú felhasználásra szánjuk - nagy teherbírással kell rendelkezzen. Azoknál az üvegházaknál, ahol télen nem fűtünk, nem fog egyből leolvadni a tetőről a hó, így ez esetben akár 50 centiméter vastagságú hóterhelésnek is ellen kell állnia a szerkezetnek.

Amennyiben a rendelkezésre álló területünk lehetővé teszi, úgy érdemes moduláris, utólag is bővíthető üvegháztípusból választanunk. Az esetleges későbbi áthelyezés miatti előrelátásból érdemes szétszedhető típusban is gondolkodnunk. Ezekből vannak egyhajós önálló, vagy falhoz illeszthető változatok is, amelyek télikert építésére is alkalmasak.

További cikkek hasonló témában

Kerttervezés felsőfokon

Ha azt mondjuk, kerttervezés, sokan valamilyen úri huncutságra...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben
Sokan a fréziát csak virágboltban vágott...
Sütögetés a szabadban

A nyári évszak összefonódott már teljesen a vidám grillpartik...

A leander teleltetése

A sikeres leandertartás legfontosabb tényezője a megfelelő...

Hozzászólások