Jelenlegi hely

Építsünk kerti utat!

Építsünk kerti utat!
A ház és a kert megközelítésére szolgáló utakat, járdákat a lehetőségekhez képest átgondoltan, igényesen érdemes megépíteni, hiszen a látogatók is gyakorta szembesülnek vele.
Fontos, hogy a burkolat a ház és a kerítés anyagához, stílusához illeszkedjen, mely a térkőburkolatok, járdalapok gazdag választékát tekintve nem lehet probléma. A burkolat fagyállósága is követelmény, melynek a legtöbb térkő szintén megfelel.

Ha nem túl fontos a külcsín, akkor beton járdát építsen. Olcsó, tartós, nem kell hozzá szegélyt készíteni, és könnyen javítható. Ne egyetlen csíkban öntse ki a járdát, mert megreped. Alakítson ki tágulási hézagokat úgy, hogy 2 m-enként 5 cm vastag lécekkel szakítja meg a járda betont.

Ahol a járda gyeppel találkozik, gondoskodjon róla, hogy a járda felülete kissé a gyep szintje alá kerüljön így a fűnyíró nem kap bele a járda szélébe. Viszont 3-4 centivel legyen magasabb a talajszintnél, hogy ne tudja az eső rámosni a földet a járdára.

A gyepen keresztülvezető járólapokat száraz homokba ágyazza. Akkora mélyedést ásson nekik, hogy felületük valamivel a talajszint fölé kerüljön. A lapok lerakása után a gyep tartja meg a homokágyat.

Kerti utak tervezésénél figyelembe kell venni a használati célokat, hogy hányan, milyen célra használják. Elsősorban a szükségleti utakat kell megállapítani, azaz a legrövidebb összeköttetést kell biztosítani az utca, és a ház, valamint a garázs bejárata között. Ezeknek szilárdnak, könnyen tisztíthatónak kell lenniük, gondolva a téli csapadékra is. Minden kertben alkalmazhatunk olyan sétautakat, melyekről feltárul kertünk és a házra is biztosított rálátás.

Kertjeink összképében, egységességében az utak általában a két végletet képviselik. Az egyik véglet a fűbe taposott, kijárt homokút, vagy az ellentéte, a különböző színű és formájú kemény mészkővel, kerámiával vagy betonlappal szinte teljesen befedett udvar és terasz, ahol még a fűszálnak sincs helye.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Kedvencünk a hibiszkusz

Nagyon változatos, több mint ezer faja létezik. Dekoratív...

Tarka árnyéktűrők
Az erdei félhomályában megbújó virágzó...
Hagymásokból illatos asztaldísz

A téli időszak kiválóan alkalmas arra,...

Hozzászólások