Jelenlegi hely

Építész tippjei télikert kialakításához

Építész tippjei télikert kialakításához

A télikert zárt épülettér, átmenetet képez a kert és a lakrészek között, terasz helyett vonzó alternatíva lehet családi ház tulajdonosoknak. A télikertnek számos előnye van, de a hátrányokat is célszerű figyelembe venni kialakítás előtt. Bővítményként utólag viszonylag egyszerűen hozzácsatolhatók épülethez, új építésnél pedig az épületbe integrálhatók, ez esetben a télikert az építészeti-kiviteli terv részét képezi.

A világ első télikertje az 1850-ben épített londoni Kristálypalota, amely nagy valószínűséggel a földkerekség legnagyobb üvegháza volt. Tartószerkezetét acélrudak alkották, ezeket borították tiszta üveg falak. 1936. november 30-án majdnem teljesen leégett. Az angol klíma különösen optimális üvegházakhoz, télikertekhez, mert nyáron nincs extrém meleg, a tél viszonylag enyhe. Mediterrán klímán nem érdemes télikertet építeni; a magyar éghajlat megfelelő hozzá, de pár dolgot célszerű szem előtt tartani.

Kezdjük a kevésbé vonzó tulajdonságokkal: a télikertek épületenergetikai szempontból problémás épületrészek, nyáron túlmelegednek, télen pedig könnyen lehűlnek. Ha télikertet szeretnénk, először is azt kell eldönteni, akarjuk-e fűteni vagy sem.

A fűtetlen télikert időszakosan – tavasztól őszig – használható, míg a fűthető épületrész télen is komfortos, teljes értékű lakrész. Ha fűtenénk, különösen ügyeljünk a kialakításra, mivel a télikert a kiterjedt üvegfelületek miatt energiapazarlóbb, mint a tömör, szigetelt épületszerkezet. Lényeges a kiváló minőségű, profi csomópontmegoldások alkalmazása, különben a helyiség beázhat.

Az üvegszerkezet meglehetősen költséges komponens, főleg, ha olyan nyílászárót szeretnénk, ami jól tartja a hőt, tehát dupla vagy tripla üvegezésű. Természetesen szimpla üvegezésű nyílászárókkal is kialakítható, de számolnunk kell azzal, hogy ezzel korlátozottabb lesz a télikert kihasználhatósága. Viszonyításképpen: a háromszoros üvegezésű nyílászárók hőmegtartási képessége ötször jobb, mint a szimpla üvegezésűeké (a háromszoros üvegezésű szerkezet U-értéke 1 körüli, addig az egyszeres üvegezésű elemeké 3-5).

A télikert megfelelő tájolása rendkívül fontos! Lehetőleg a déli oldalra nézzen, ha ettől legfeljebb harminc fokban eltér, az még optimális. (Ügyelni kell arra is, hogy az intimitás biztosított legyen, a legjobb, ha a télikert a kertre néz.) A déli tájolásnak is vannak hátrányai: nyári túlmelegedéssel számolhatunk, amit külső-belső árnyékolással és szellőzéssel tudunk kiküszöbölni vagy enyhíteni. A külső árnyékolók hatásosabbak, mivel nem engedik át a nap melegét. Ha nincs szellőztető rendszer, a szellőztetés megoldható ablakokkal; ne csak fix, hanem több nyitható ablakot építsünk be, hogy átszellőztethető legyen.

A télikertek hátrányai között említhető, hogy az üvegfelületek könnyen szennyeződnek, rendszeresen tisztítani kell. Nagyvonalú, elegáns megoldás az üvegtető, de nem könnyű hozzáférni; optimálisabb zárt tetőszerkezetbe néhány bevilágító ablakot építeni.

Integrált télikertek

Az ún. integrált télikerteket általában a házzal együtt alakítják ki, vagyis az eredeti építési-kiviteli terv részét képezik. A házhoz utólag ún. dobozépületként csatlakoztatott télikerthez képest az előnye az, hogy építészeti szempontból az épülettel harmonikus egységet alkot, energetikai szempontból is jobb megoldás, mert oldalról nincs lehűlő felülete, védettebb.

A télikert előnyei

Hűvös időben sem vagyunk teljesen elszeparálva a kerttől és az udvartól; zárt, az üvegfelületek által mégis nyitott térben gyönyörködhetünk az évszakok szépségeiben.

Az üvegfelületek révén a télikertben akkor is kellemes a hőérzetünk, ha kint hideg van, mivel a nyílászárók beengedik a nap melegét.

Napsütéses időben szinte ragyog a télikert.

Ideális élettere a dísznövényeknek egész évben.

Egész évben nevelhetünk konyhanövényeket.

Tavaszi kiültetéshez már januárban elkezdhetjük a palántázást.

Lakályossá tehetjük bútorokkal, kiegészítőkkel – mivel a télikertben általában nagyobb a hőingadozás, mint a lakáson belül, és a pára is gyakori jelenség, célszerű masszív burkolatokat alkalmazni (kerámia-, kőburkolat). Bútorozásnál is figyeljünk erre, a legjobb, ha kültéri bútorokkal rendezzük be.

Mekkora legyen?

A funkció dönt – attól függ, mire használjuk. Ha pusztán pihenőövezetnek szánjuk, 10 négyzetméteren is kialakíthatunk kényelmes télikertet. Ha úgy szeretnénk berendezni, mint egy szobát, a 15-20 négyzetméter alapterületű télikertben célszerű gondolkodni.

Szekér László DLA, okl. építészmérnök
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Erkély- és balkonkertek
Sokaknak a balkonvirágokról elsősorban az...
Gilisztakomposztáló

Városi komposztálás? Felmerülhet benned, hogy a városi...

Legyen privát ökostrandod!

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő, semmi nem...

Hozzászólások