Jelenlegi hely

Egyszerűen vadregényes!

Egyszerűen vadregényes!
Közel a természethez, kifinomult egyszerűséggel épített country stílusú kertet jártunk körbe, melyet a  Beinfield Architecture kertépítészei jegyeznek. 
Fehér terméskővel kirakott út vezet a nemes egyszerűségű, angolszász építészeti stílusú ház felé. A kétszintes lakóházat a telek legmagasabb pontjára helyezték el, innen teljes kilátásunk nyílik a pompás kertre, mely évszakonként új ruhába öltözik.  A házat tiszafák övezik, hatalmas félgömbökre nyírva, követve az angolparkokra is jellemző formafás kialakítást. A konyhakertet egy magas fakerítéssel zárták el a bámészkodók szeme elől, melyre loncot és klemátiszt futtattak fel, megtörve az egyhangúságot.

Ahogy távolodunk a háztól, a fehér terméskövet átveszi a szürkésebb árnyalatú bazalt, és mészkő. Ahogy a lépcsőn sétálunk végig, már egy másik világ közeleg felénk, egy modernebb kialakítású kertrészlethez érünk. Szakítva az előzőekben látott klasszikus természet közeli alaphangulattal, itt a modern építészet alapformáival találkozunk. A szabályosan lekövezett járda mellett délceg kőfal emelkedik mellénk. A gömb buxusok szabályos egymásutánja fogad minket, felettük a hársak tágas koronája adja a nyári melegben az árnyékot, télen a romantikus hangulatot.

A zárt belsőkert a pihenés és a családi rendezvények helyszíne. A hársak árnyékában kapott helyet az asztal, mely elég nagy ahhoz, hogy az egész család körbeülje, és vidám beszélgetésekkel üssék el az estéket. A kültéri kandalló egy jellemzően családi találkozóhely angolszász területeken, mely ez esetben a ház egy védett szegletében kapott helyet. Az építészek nagyon igényesen oldották meg a faanyag tárolását. A lépcső alatt gyakorlatilag egy kihasználatlan területen alakították ki a tüzelő-anyag helyét. Itt az időjárástól is védett, és könnyen hozzáférhető, ráadásul a szemet sem zavarja egyáltalán.  A fából készült ülőgarnitúráról, melyet hatalmas párnákkal díszítenek teljes rálátás nyílik a kertre. A zord kőburkolatokat lágyítva kőedényekbe évelőket és örökzöldeket ültettek a háziak, középen az asztalon egy mini sziklakertben gyönyörködhetünk, a szögletes kőedényekbe buxusok, míg a széles modern kőtálban az íriszek várják a következő virágzásukat. A növényeket olyan remekül válogatták össze a tervezők, hogy az év minden időszakában díszíti valami a pihenősarkot.

Ha összegezni szeretnénk, mire van szükség ahhoz, hogy egy hasonló kertet kialakítsunk, akkor az első és legfontosabb szempont itt is – mint eddig minden bemutatott kertünknél, vagy parkunknál –, hogy a stílusokat ne keverjük. Ha a változatosság kedvéért mégiscsak az ötvözést választjuk, akkor semmiképp ne alkalmazzunk éles határokat, hanem lágyabb átmenetekkel oldjuk meg a stílusváltást. Mivel fontos szempont volt ebben a kertben, hogy lehetőleg a felületek természetes alapanyagokból álljanak – kőburkolatok és fabútorok –, ezért ehhez ne keverjünk semmiképp műanyagból készült dekorációt. Választhatunk fém és kőedényeket, melyek állhatnak önmagunkban, vagy növényekkel beültetve. Ez utóbbit javaslom, mivel az önállóan álló edények általában a „múzeum” hatást kölcsönzik a kertben. Sokkal hangulatosabb, ha a karakteres bútorzathoz, vagy kőedényhez illő növényeket vásárolunk. Ebben az esetben a buxus, az írisz és kövirózsák kiváló választás volt. Formafákkal is próbálkozhatunk, de ne menjünk el a bonsai-formák felé, mert megzavarná a kifinomult egyszerűség képét. A buxusokat helyenként nagyobb cukorsüvegfenyő váltja fel viaszosan fénylő zöld tűleveleivel. A páfrányok kifejezetten szeretik ezt a klímát, így ők is helyet kaphattak a kőszigetek körül.

A ház és a garázs közötti területen szerencsésen elfér egy tó és egy úszómedence is. Vízimitátor növényekkel övezve enyhül a szögletes tószegély látványa, ráadásul virágzás idején a sásliliomok mesés színfoltjai a szürke kavicsmezőnek a tó körül.

A tágas garázs követi a házra jellemző egyszerű fehér színezetet, előtte is apró murvaszőnyeg terül el íves szegéllyel.

A kandallós pihenősarkon túl terül el a hatalmas úszómedence, világos kőburkolatával beleolvad a környezetébe.

Túl a modern lakótéren visszajutunk a kert vadonhoz hasonlító egységeihez, szögletes tipegőköveken át vezet utunk. A sűrű növényzet körül alacsony terméskő falak futnak végig.

A gyűjteményes jelleget itt láthatjuk igazán, kis területre számos örökzöld és ritkaság került. Érdekes formafák nyerhetőek buxusból, tiszafából. De a japánjuhar tarka levelei is ízlésesen színesítik a tájat. Sétánk során találkoztunk tehát örökzöldekkel és a lombhullató fákkal – bár ebből is inkább a juhar és a hárs volt jellemző. Évelők csak a kőedényekben ücsörögtek – az íriszek és sásliliomok, kövirózsák, és varjúhájak igazán pompás látványt nyújtanak.

A fából készült kapu mögött egy kerti zuhanyzó rejlik. Túl a zuhanyzón a vad természet, az erdő terül el.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Beinfield Architecture 

További cikkek hasonló témában

Őszi teendők listája

Amikor a bokrok ágai roskadoznak az érett bogyók súlya alatt, és a...

Hogyan dekoráljuk a kertünket egyszerűen, kerti lámpák segítségével?

Sokan nem is tudják, hogy a kerti lámpák milyen jó megoldásokat...

Raklapból vertikális virágtartó

A raklap virágtartóként és függőleges...

Hozzászólások