Jelenlegi hely

Egyre jobban hódít a lazúrozás

Egyre jobban hódít a lazúrozás

Mi a lazúr? A lazúr egy olyan bevonatot képző anyag, amely meghagyja a fa természetes erezetét, miközben tartós védelmet biztosít annak. Megkülönböztetünk vékony és vastag bevonatot adó, ezen belül vizes, illetve oldószeres bázisút. Védi a fát az időjárás, víz, UV-sugárzás, gombák, farontó rovarok ellen.

Napjainkban egyre több fafelületet védenek, illetve díszítenek lazúrfestékkel, mert természetes hatást ad környezetünkben. Minden festési folyamatnak vannak lépcsői. Így van ez a lazúrozásnál is.Első lépés a fa impregnálása, gombásodás, rovarkártevők elleni védelme. (pl.: könnyező házigomba, pince-gomba, házi kéreggomba, kék korongcincér, romboló fenyőcincér, gödrösnyakú cincér, fadarázs, házicincér, kopogóbogarak, szijácsbogarak, stb.) Erre főleg a kültéri felületeknél van szükség, de nedves helyeken beltérben is ajánlott.Fafelületek pórustömítésére használhatjuk a Félolaj, rovarok, illetve gombák ellen pedig a Lignoprot és Lignolit terméket. A pólustömítésnél ügyeljünk arra, hogy a felületen maradt, be nem szívódott anyagot lazúrozás előtt el kell távolítani (szivaccsal, puha ruhával), mert a felesleges olaj lecsökkentheti a fa szívóképességét valamint gátolja a lazúr tapadását.Megfelelő előkezelés után elkezdhetjük a felület lazúrfestékkel történő bevonását. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a lazúr mélyen beszívódjon a fába, használjunk vékony lazúrt.

Ezen termék előnye, hogy a fa erezetét nagyon jól kiemeli, mélyen beszívódik a rostok közé megakadályozva a nedvesség behatolását. Nagyszerű termék erre a Lignodekor vékony lazúr.A vastag lazúr filmet képez a felületen, de meghagyja annak erezetét. Könnyen tisztítható, kiváló vízlepergető hatású, és tartósan ellenáll az UV-sugárzásnak. Választékban a vizes és oldószeres változat is megtalálható. Vastag lazúr kategóriában kapható termék a Lazurán vastag lazúr valamint a Lazurán aqua vastaglazúr. Mindhárom lazúrfesték színválasztéka azonos, így azok egymással kombinálhatók.Kiváló bevonatot érhetünk el akkor, ha az impregnálás után először vékony lazúrral kezeljük a felületet, majd második rétegként vastag lazúrt hordunk fel. A lazúrfestékek saját kategóriájukon belül egymással keverhetők, így a hagyományos lazúrszíneken kívül (fenyő, fenyőzöld, teak, mahagóni, dió, stb.) egyéni színeket is elérhetünk. (Vigyázzunk, mert az esetleges javításnál az egyéni színek újbóli elérése rizikóval jár!)
A tartós bevonatot érhetünk még el olyan módon is, hogy a vékony lazúrt átvonjuk selyem-, illetve magasfényű színtelen lakkal. (Elsősorban beltéri felületeknél használható.) Ebben az esetben a képződő filmréteg üveghatást ad a felületnek.Meg kell említeni, hogy a lazúroknál a fa UV-sugárzás elleni védelmét a színt adó pigmentek biztosítják. Ezért a színtelen lazúrokat kizárólag beltérben használjuk, mert ellenkező esetben a védelem nem lesz megfelelő és a felület a filmréteg alatt elszürkül, elkorhad.Még egy hasznos tanács a lazúrbevonat elkészítéséhez. Ne használjunk fatapaszt a felületi hibák javításához, mert a lazúr ezeket a javításokat nem fedi el és rontja az esztétikai hatást is. Ilyen esetben használjunk folyékonyfát, vagy vastag lazúr esetében lakkba kevert facsiszolatot.Információval szolgált:

Lakatos Dezső, Dexter ’99 Kft.

További cikkek hasonló témában

Kerti medencék
Vásárláskor azonban érdemes alaposan átgondolni...
A rózsa gyökereztetése

Létezik néhány rózsafajta, amely dugványozással is nevelhető....

Új hobbi a kertészkedők körében

Imádja a kertészkedést, de nincs nagy kertje? Semmi gond, próbálja...

Hozzászólások