Jelenlegi hely

Egész nyáron virágzó balkonnövények

Egész nyáron virágzó balkonnövények

Üdítő látványt nyújtanak a virágos balkonok, az ablakpárkányokon különféle színekben pompázó dísznövények, a növényekkel tarkított teraszok, mégis – főleg a betonvadonnak is nevezett nagyvárosokban – rácsodálkozunk, ha ilyennel találkozunk. Ha megfelelő növényt választunk, egész nyáron gyönyörködhetünk a virágaikban, rendszeres locsolásuk pedig inkább örömteli elfoglaltság, mint fáradságos munka.

Törökszegfű – fény- és vízigényes növény, földjét mindig tartsuk nedvesen, érdemes hasonlóan nagy vízigényű virágok mellé ültetni.

A verbéna a legnépszerűbb, változatos színű, folyamatosan virágzó balkonnövény. Csüngő és álló változat is beszerezhető. Előbbit felfüggeszthető virágkaspóba ültessük – gyorsan nő, szépen elterül. Napos helyre tegyük. Rendszeres öntözést igényel, de nem szereti a pangó vizet.

Fukszia

A fukszia virágföldje legyen tápanyagban, humuszban gazdag és jó vízáteresztő képességű. Rendszeresen tűzhetünk a földjébe táprudakat, vagy adjunk neki tápoldatot. Nagy vízigényű – fontos, hogy ne száradjon ki a talaja, ugyanakkor a túlöntözéssel is vigyázni kell – a cserépben pangó vizet mindig távolítsuk el az edényből. A fukszia színpompás csüngő virágai terméskezdeménnyé fejlődnek, melyek nem különösebben esztétikusak, ezért, ha inkább a virágzásban szeretnénk gyönyörködni, az elnyílott virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről. Rendszeresen metsszük  – meghálálja!

A kék lobélia is egész nyáron virágzik. Jól viseli a nyári kánikulát, de rendszeres öntözést igényel. A vízhiányra szinte azonnal reagál, fonnyadni kezd, de ha időben vizet kap, gyorsan regenerálódik. Ha jól érzi magát, kisebb bokorrá fejlődik.

A porcsinrózsa színpompás, őszig virágzó növény, ha megfelelő körülmények között tartjuk, szétterül a balkonládában. Jól tűri a szárazságot.

A bársonyvirág, közismertebb nevén büdöske őszig virágzik. Nem igényel sok gondozást: heti egy-két öntözéssel beéri. Kertbe is érdemes ültetni a zöldségek közé, mert elűzi a fonalférgeket, és más kártevőket.

A tőről szaporítható muskátli közkedvelt nyári balkonnövény, késő őszig nyílik, fehér, rózsaszín, piros virágokat hoz. Az álló és futó muskátli egyaránt éke a terasznak, balkonnak, ablakpárkánynak. A futómuskátli vízigénye nagyobb, az álló muskátli megelégszik 2-3 napi öntözéssel is, viszonylag jól tűri a szárazságot. A pangó vizet nem bírja, nem szabad túlöntözni.

Balkonparadicsomot is gondozhatunk a balkonon, teraszon. Sárga és piros változatot egymás mellé is ültethetjük, ne túl szorosan, mivel a növekedése erőteljes.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hazai gyártmányú kültéri parketta

Technikás svéd, temperamentumos spanyol, érzéki belga, tüzes olasz...

Száraz talajon virul igazán az írisz

Száraz, napos helyet igényel az írisz, ami változatos színeinél...

Dekoratív fonott bútorok

A fonott bútorok az egyik leggyakoribb ülő alkalmatosságok...

Hozzászólások