Jelenlegi hely

Design valóság

Design valóság

Andy Sturgeon nagyszerű kertjeinek csodálói vagyunk már hosszú évek óta. A klasszikus kertépítészettől kicsit eltávolodva, most a kortárs kerttervezésben is megmutatta tehetségét. 2008-ban a rák elleni küzdelem jegyében született három kertjének alapgondolata a szeretet, a modern önkifejezés, és a kortárs erdő bemutatása volt. A kertet energetikai alapokra helyezve tervezte meg, így a motívumok egymással szorosan összefüggenek.

Andy Sturgeon munkájának alapvető eleme a négy nagy medence.  A kert leghátsó medencéje a legkisebb, és előre haladva egyre nagyobb vízfelületek tárulnak szemünk elé.

A medencék koncentrikus hullámait szimbolizálják a falak előtti körívek. A hullámok tánca végül egy véletlenszerű mintát alkot, ahogy halad előre a kert körül.

A kert témája nem más, mint egy kortárs erdő. A színek és textúrák túlnyomórészt zöldek, néhol felsejlik az asztélia (liliomféle), ezüstszürke levelei elegáns kontrasztot teremtenek a szürke portugál mészkő burkolattal.

A legnagyobb „szigeten” pihenhetünk meg egy padlizsánszínű fonott nádfotel kényelmes párnái között. A mögöttünk húzódó un. gondolatfal hullámai itt centralizálódnak, itt érik el legnagyobb ívüket, ezzel is ide terelve a gondolatok energiáinak sokszínűségét és a teremtő erő hatalmának szimbolikáját. Velünk szemben a kisebb szigeteken ülőpárnák teremtik meg az összkomfortot.  A páfrányok, pálmák, hegyes levelű évelők az őserdő hangulatát idézik.

A különlegesen nagy vízfelületeknek köszönhetően úgy érezzük, mintha a növények és a szigetek lebegnének a víz felszínén. A mesterséges tavakban szökőkutak halk csobogását halljuk, és az esti órákban a kivilágított kutak vízoszlopában gyönyörködhetünk. A hulláminstallációk között apró évelők csoportosulnak. A díszhagymáktól egészen a legkülönlegesebb páfrányokig számtalan fajt találunk.

A napsütés játéka az árnyékkal még izgalmasabb hatást kelt, mert minden órában mást látunk csodálatosnak a kertben. Hol a hullámokon csillan meg a napfény, hol az árnyékok játszanak a zöld falon.  A kortárs erdő adta buja növényzet és a szigetek nyugalma adta csendben könnyen fel lehet töltődni.

 A gazdag növényvilágnak és a magas páratartalomnak köszönhetően kellemes mikroklíma alakul ki ezen a pár négyzetméteren. A levegő tisztaságának éles tanúbizonysága a mohák és zuzmók jelenléte a fás szárú növények kérgén. 
 
Szöveg: Topor Erika

További cikkek hasonló témában

Kortalan kertkultúra 21. századi eleganciával

A mobil télikert a nemzetközi építészeti trendeket követve egyre...

Virágmagvak gyüjtése
Aki szeretné, hogy kertje jövőre is dúsan...
Tökfaragási ötletek

Halloween idején díszítsd otthonodat...

Csapadékvíz elvezetés

A tető felületéről lefolyó csapadékot egy megfelelő vízelvezető...

Hozzászólások