Jelenlegi hely

Csodasövény

Csodasövény

Mi csak így hívjuk egymás közt a turkesztáni szil (Ulmus pumila var. arborea) lombhullató, élénk zöld, kicsi fényes levelű, sűrű sövényt alkotó növényt.

Új építésű ingatlanoknál, házaknál, intézményeknél, telephelyeknél örök probléma, hogy az épület elkészül hónapok sőt esetenként hetek alatt, viszont a növényzet kialakítása az árnyékolás, por- zárás, hang -csillapítás bizony évekbe kerül.

Nem így a turkesztáni szil esetén. Ez a csodanövény képes 1.5-1,8 m-t is növekedni évente. Bizony más sövény növények esetén mire elérjük a 2-3 m-es magasságot, a fiatalságunkat már csak mint múlt emlegetjük.
Jól bírja a cudar talajokat is.

hspace=5Rendkívül ellenálló, igénytelen fajta, tulajdonképpen bármilyen talajjal beéri. Ha azt akarjuk, hogy intenzíven növekedjen öntözni kell rendszeresen. Nagyságrendekkel intenzívebben növekszik, ha a finom porlasztott öntözést vállaljuk, továbbá ha 30-50 cm széles lélegzőlyukas fekete fóliával borítjuk a növény körüli talajfelületet.

Amikor elérte a kívánt sövény méretet kevés vízzel is beéri, és növekedése lelassul.
Ideális sövény növény. Rendkívül gyorsan nő, miközben dúsan bokrosodik. Magassága elérheti az 5 métert is.
Normál, kerítés magasságú, sűrű, tömör élő sövény 1,5-2 év alatt nevelhető belőle.
Nyírást jól tűri. Apró levelei miatt, bármilyen térbeli forma kialakítható belőle.

Ültetési javaslat:

30 cm-ként egy sorba; illetve szebb, dúsabb sövény kapunk a két soros ültetésnél, ahol méterenként 5-6 növény alkotja a dupla sövénysort. Mivel ültetési ideje október vége, november az első fagyok utáni időszak, célszerű elkészítenünk előre (még jó időben) az árkot (kb. 30-40 cm mély, és széles), ahova majd a növényeket ültetjük.hspace=5
1. Gyökereit jól áztassuk be 24 órán keresztül, hogy jól teleszívják magukat vízzel.
2. A kiemelt földet tőzeggel vagy komposzttal dúsítsuk, nehéz agyagos talajoknál homokot adjunk hozzá.
3. Helyezzük a növényt a gödörbe, szórjuk a földet a gyökerekre, majd óvatosan
tapossuk keményre, hogy a növények egyenesen álljanak.
Tipp: Tegyen fekete fólia csíkot a növények alá, így nem gazosodik, a nedvességet jobban megőrzi a talaj, és így gyorsabban fejlődik a növény!

Gondozása:

Tavasszal kb. a talaj felett 10-15 cm-re vissza kell nyírni, hogy elágazzon. Nagyon gyors növekedésnek indul kellő öntözés mellett. A nyár folyamán
még egyszer-kétszer nyírjuk vissza a hosszú hajtásokat legalább a felére, és ősszel is tegyük meg ezt néhányszor, majd a legutolsó ősz végi metszésnél vágjuk vissza közel egy magasságúra. Első évben ne engedjük magasabbra 1-1,5 méternél, inkább arra figyeljünk, hogy kellően sűrű legyen. Második év tavaszán hagyjuk felnőni akár 2 méterig, és mivel ez nagyon gyorsan bekövetkezik, tavasz végén már szép formára vághatjuk.

És még egy csoda: lényegesen kedvezőbb áron tudjuk a méterenkénti növény költséget megúszni, mint más sövénynövények esetén.

További cikkek hasonló témában

Tenger a kertben

Igaz, hazai viszonylatban még mindig nem túl gyakori, hogy egy...

Kártevők elleni védekezés otthonunkban

A kártevők ellen számos dolgot tehetünk otthonunkban, anélkül,...

Fűszernövények a konyhában
Az ételek megfelelő ízesítése egyfajta művészet...
Védjük a fákat!
Fontos, odafigyelést igénylő fejlemény, mert...

Hozzászólások