Jelenlegi hely

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk

Ciklámen a karácsony virága: A téli fényszegény hónapokban ajándékozhatunk barátainknak, ismerőseinknek egy gazdagon virágzó szobanövényt is.

Magyarországon vadon több tájon is fellelhető változatai védett növényeink közé tartoznak. A termesztésben többféle színben kapható (pl.: piros, rózsaszín, fehér, és ciklámen), választhatunk mini vagy óriás ciklámen között is. Ezüstös levelei között nyílnak a szép illatos virágok, amelyek egész télen át díszítik otthonunkat.

A ciklámen árnyéki növény, hűvös, párás éghajlatban érzi magát legjobban. Novembertől áprilisig virágzik. Május közepétől kertünkben meleg, de árnyékos helyen tartva, alig öntözve levélzetét elveszíti és magtokjait beérleli, amennyiben azokat rajta hagytuk. A nyár második felétől új leveleket fejleszt, majd az ősztől virágbimbói is megjelennek. Lágy, langyos vízzel mérsékelten, virágzáskor bőségesen öntözzük, kéthetenként tápoldatozzuk. Gumója sohase álljon víz alatt, előnyös az alátétbe történő öntözés.

Januárban, ha elvirágzott a ciklámen, vegyük vissza a locsolást, és hagyjuk a növényt pihenni.

Ilyenkor az összes tápanyag visszahúzódik a gumóba. Tavasszal ültessük át a gumót friss földbe, de a felső egyharmada maradjon a föld felett. Majd tegyük ki a kert vagy terasz egy árnyékos részére, és kezdjük el picit öntözni, szintén csak alulról. Nyáron nem virágzik, de szép zöld növényt kapunk. Ősszel újra vigyük be, és kezdjük el tápoldatozni.

Hosszú virágzása idején 10-15 fokos hőmérsékleten tartva díszlik legjobban, de rövidebb ideig 5-10 fokos hőmérsékletet is elvisel. Hazai klímában lehet télen a cserepet két, lehetőleg északi ablak között tartani, de más hűvös helység pl. egy nem déli fekvésű veranda is ideális lehet számára.

Leggyakoribb gondozási hiba ha a cikláment 20 fokos vagy ennél is melegebb lakószobába visszük. Virágzása ez esetben sokkal rövidebb, virágjai hamar a cserép szélére borulva lógnak lefelé. Ebből fakad az a hagyományos vélemény, hogy a cikláment nem lehet házilag átteleltetni, így az a virágzás után eldobandó. A valóságban tény, hogy ha az átteleltetés valakinek már egyszer sikerült, számíthat rá, hogy azonos körülmények között a további években is sikerülni fog, miközben a növény gumója évről évre nagyobb lesz és egyre szebb virágzatot fejleszt.

A ciklámen szaporítása magról történik. Megtermékenyült virágjai lehajló szárain kialakuló gombnagyságú tokokban érleli a magokat. Lényeges arra ügyelni, hogy a tokok ne érjék a nedves földet, mert idő előtt felrepednek. A magok a nyár közepére beérnek, ami után vethetők. Ugyanakkor a magtokokat csak akkor hagyjuk beérni, ha valóban szaporítani is akarunk. Ellenkező esetben azokat a virágzás után eltávolítjuk. A szaporításra szánt magokat érdemes válogatni. A nagyobbakból nagyobb gumó fejlődik. A magok lassan kelnek, kb. 6 hét.

A ciklámennek kevés kártevője van, azonban a botrítisz vagy szürkepenész könnyen károsíthatja, ha pl. a növénynek öntözés után nincs lehetősége gyorsan megszáradni. Levélsárgulás történhet túllocsolás, meleg hőmérséklet, fényhiány következtében.

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk
szerkesztőségünk nevében!

További cikkek hasonló témában

Design valóság

Andy Sturgeon nagyszerű kertjeinek csodálói vagyunk már hosszú...

Építsünk kerti utat!
A ház és a kert megközelítésére szolgáló utakat...
Mikulásvirág
A mikulásvirág megjelenése mindenki számára az...

Hozzászólások