Jelenlegi hely

Biolesen

Biolesen
A biokultúra olyan növénytermesztésről vagy állattartásról szól, ahol nem alkalmaznak veszélyes vegyszereket, adalékokat, vagyis a bio táplálék teljességgel természetes alapanyagokat tartalmaz, toxikus anyagok nélkül. Ebben a témában próbálunk tanácsokat, útmutatót adni.
Repüljünk vissza kicsit az időben

Mint minden egyéb őrület, ez is Amerikából indult… Az egészséges „konyhára” számos elnevezést használunk, ami egyben az eljárásra is vonatkozhat: bio, natur, organikus vagy öko. A különféle eljárások mindent kerülnek, ami valamelyest ártalmas lehet a szervezetünkre, vagy akár a környezetünkre is. Hiszen, mint ahogy régen,  mindenre megvan a természetes megoldás, csak éppen egy kicsit körülményesebb vagy olcsóbb, mint egy-egy akár „nagymamáink, dédanyáink” által használt módszert alkalmazni…

Megtévesztő apróságok

A műtrágya, a permetezőszerek széles palettája és számos állagjavító szerek felhasználása a felgyorsult világunk következményei, hiszen vásárláskor nem az egészséges mellett voksolunk, mind inkább a szemünknek tetsző, gyönyörű darabok mellett. Holott az olykor kisebb, szabálytalanabb élelmiszerek az igazán egészségesek. Minél gyorsabban akarunk egy-egy kívánatos gyümölcshöz, vagy zöldséghez jutni, amikor nincs is itt a szezonja… Ez a legnagyobb akadályai az egészséges táplálkozásnak, próbáljunk meg az évszaknak megfelelően táplálkozni.

A XIX. században a műtrágya térhódításakor, sokak figyelme elsiklott felett, hogy így a talaj nem adja meg a kellő tápanyagforrást, ezzel a szervezetünknek a feltöltést.

BIO = EGÉSZSÉG
(A bio, illetve natúr élelmiszerek titka...)

A bio illetve natúr élelmiszerek titka abban rejlik, hogy ezek az anyagok teljesen vegyszermentesek, vagyis az alapanyagaikként szolgáló növényeket nem éri permet, műtrágya vagy egyéb káros összetevő, hiszen nem alkalmaznak szintetikus növényvédő-szereket. Ezek ugyanis a táplálkozásunkkal, szépségápolási termékeikkel könnyedén bejutnak a testünkbe. A felhalmozódott toxikus anyagok pedig, számos civilizációs betegséghez vezethetnek. Így nem árt évente legalább kétszer méregtelenítő kúrákkal megtisztítanunk a szervezetünket.

Az Európai Unió is „zászlajára” tűzte az egészséget, így 1992. óta törvényben is szabályozza, hogy mit nevezhetünk bionak. Hazánkban 2000-től lehet olyan élelmiszereken ilyen címke, ha minden előírásnak teljesen megfelel.

Miért jobbak a testbarát anyagok?!

A természetes alapanyagokban sokkal több a hatóanyag: a vitaminok, ásványi anyagok stb. 100%-ban ártalmatlan és mivel természetes, a szervezet mint a természet része, ezekre jobban reagál, velük optimális egyensúlyt alakít ki. Kutatások is alátámasztották, hogy a zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények kevésbé test idegenek, így sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek. Ezek a hatóanyagok, jobban ösztönzik a bőr öngyógyító erőit, fokozatosan segíti regenerálódását, könnyebben eléri ideális egyensúlyát, ezáltal egészségessé, harmonikussá válik.

Pénztárcakímélő apróságok

A természetben megtalálható alapanyagok testünk ápolása mellett, tökéletes tisztítószerként is szolgálhat. A háztartásokban használatos praktikák ráadásul  meglehetősen költségkímélő megoldások: a szódabikarbóna szagtalanító, fertőtlenítő, míg a citromsav vízkőoldó hatása páratlan. Az ecetet sem kell bemutatnunk, hiszen remek vízkőoldó tulajdonsága mindenki által ismert. A mosódió használata már nem ennyire köztudott, hiszen a kellemes illatú mosószerekről, öblítőről már nem olyan könnyen mondunk le.

Útmutató

Laikusként könnyedén eligazodhatunk az alapanyagok „erdejében”, ha tudjuk, hogy milyen emblémát keressünk a termékeken. A natúr kozmetikumok számára minősítést például a BDIH német szövetség ad ki, vagyis ezek az anyagok garantáltan teljesítik a natúrkozmetikai előírásokat. Magyarországon a Biokontroll Kht.-é a kizárólagos jog, az ökológiai termesztésű bio kozmetikumok minősítésére illetve tanúsítványok kiadására. A felhasznált növények legalább 70%-ának biodinamikus –azaz a természetet és a természet változásait figyelembe vevő- gazdálkodásból kell származnia. Jogszabályokban rögzített tehát, hogy az ökológiai gazdálkodást ellenőrzik, termékei megfelelnek a minősítést végző szervezet által támasztott követelményeknek.

Vásárláskor visszatarthat bennünket a természetes élelmiszerek ára, bár érdemes meggondolnunk a régi mondást, miszerint egészségünk minden pénzt megér... Jó hír, hogy a növekvő kereslet miatt az előállítási költségek csökkennek, vagyis egyre olcsóbban hozzájuthatunk kedvenc biotermékeinkhez.
 
                                  
Szöveg: Papp Zsuzsa

További cikkek hasonló témában

Kerti szökőkutat magunknak

Sokunknak álma, hogy kertünk ékessége egy szökőkút legyen....

Mi komposztálható házilag?

A kezdő komposztáló kertész egyik...

Ötletes házi madáretetők

Madáretetők elhelyezése a legnagyszerűbb módja annak, hogy...

Hozzászólások