Jelenlegi hely

Bio burgonya

Bio burgonya

A boltban, vagy piacon vásárolt burgonyában biztosan vannak szermaradványok, ugyanis burgonyavész és burgonyabogár ellen biztosan permetezik, de ma már legtöbb helyen gázosítással csíraölőzik is, hogy tovább lehessen tárolni állagromlás nélkül.

Ezekkel annyi mérget visztek a szervezetetekbe, hogy érdemes megpróbálkozni a termelésével. Jó, trágyázott talajon 30-50 m2-en már megtermelhető egy kisebb család szükséglete.

Sokan a munkaigény miatt hőkölnek vissza ettől a vállalkozástól, de higgyétek el, hogy nem ördöngősség!

Először is ma már kaphatók olyan ellenálló fajták, amelyekkel alig van gond. Sajnos idén mi nem kaptunk vegyszermentes vetőgumót, így azt máshonnan kell beszerezni...
 
Bio-Gyömbér burgonyatermesztési technológia hobbikertekbe:
 
Először is gyomtalanítsuk és lazítsuk fel a talajt. Ez művelt talajon történhet ásóvillával, gyomos-gyepes talajon pedig ásóval, rotációs kapával, kistraktorral ekével, tárcsával.

Utóbbi esetekben trágyázni is szükséges.
 
Jelöljük ki a sorokat (80-90 cm távolságokra) és ássunk mély árkot a helyükön. Az aljába tegyünk komposztot. Legjobb a komposztált, baktériumtrágyával oltott állati trágya, de jó hatásfokú a növényi komposzt, főként ha szórunk rá egy kis bio trágya granulátumot. Akinek van otthon hobbiállat, például nyuszi, vagy tengerimalac, használja fel a trágyáját, mert értékes hulladék!

A szerves anyagokra szórjunk kb. 5 cm földet, majd öntözzük be Trifenderrel. Ez az élő gomba kipusztítja a talajból a burgonya legkomolyabb kórokozóját a fitoftóra gombát ami a burgonyavészt okozza.

A gumókat érdemes beáztatni pár órára Natur Vita algás készítményünkbe, majd 30-40 cm távolságokra a vetőgödörbe helyezni, amit temessünk be szintén 5 cm földdel.

Ilyenkor célszerű meglocsolni, de inkább kevesebbet öntözzük, mint túl sokat.

Ahogy növekszik a krumpli, kezdjük el a „ töltögetést”! Ez úgy történik, hogy a sorok között lévő földet (kb. kéthetente, ahogy kezdenek nőni rajta a gyomok) kapával fokozatosan, óvatosan ráhúzzuk a növényekre úgy, hogy a felső részből 15-20 cm maradjon csak kinn. A végeredmény szép hosszú dombocskák ún.: bakhátak lesznek.

Ezeket végül takarjuk be szalmával, lenyírt fűvel, vagy egyéb mulcsozó anyaggal.

Amikor megjelennek a burgonyabogarak, szedjétek össze az első csíkos darabokat, törjétek össze, áztassátok vízbe, majd leszűrve azzal a vízzel permetezzetek, mert kiváló űző hatása van! Amikor kikelnek az első lárvák, akkor le kell permetezni Novodorral, amely ismét kapható boltunkban.

Komoly termés is elérhető ezzel a technológiával, miközben teljesen vegyszermentes terméshez jutunk. Érdemes megfontolni, mert van még rá néhány hetünk, hogy belekezdjünk.

Felhívom a figyelmet, hogy csak a héten rendelt Novodor mennyiséget tudjuk adni idén, amint berendelték a készletünket le fogjuk venni a webáruházból!!!!

További cikkek hasonló témában

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a Schlumbergera nemzetségbe tartozik, és...

Kerti medencék
Óriási kerti medencéről a legtöbbünk legfeljebb...
Kert és dekorációs ötletek farönkből

Szebbnél szebb dekorációs ötlet létezik, amit mi magunk is...

Szobanövények
Nem kell megijedni, ha frissen vásárolt...

Hozzászólások