Jelenlegi hely

Befőzési tanácsok

Befőzési tanácsok
Ha a befőzésre gondolunk, az jut elsőként eszünkbe, hogy nagyon finom, de rengeteg munkával jár. Bizony nem kevés munkával jár, de mindannyian tudjuk, hogy a házi befőtt íze utolérhetetlen.
A házi befőzés akár egy kedves családi program is lehet, ráadásul olyan finomságokat készíthetünk, amelyek a saját ízlésünknek és ízvilágunknak a leginkább megfelelnek. Nem utolsó sorban friss, minőségi, esetleg saját kertünkben megtermett alapanyagokat dolgozhatunk fel.

A befőzés minden olyan gyümölcsfélére alkalmazható amely szinte mindeni ízét, színét zamatát képes megőrizni a befőzés folyamata alatt. A befőzéshez a gyümölcsöt körültekintően válassza ki és gondosan készítse elő. Győződjék meg arról, hogy friss, érett a gyümölcs és nem mutatkozik rajta a betegség vagy a rothadás legkisebb jele sem.

Mielőtt rászánjuk magunkat a befőzésre, ellenőrizzük a befőttesüvegeket nincs-e rajta repedés, a gumitömítések hibátlanok-e. Szerezzük be a szükséges alapanyagokat: cukor, ecet, fűszerek, tartósítók, stb.

Csak olyasmit főzzünk be, amiről azt gondoljuk, valóban elfogyasztjuk, felhasználjuk sütésnél-főzésnél, vagy jó szívvel elajándékozzuk.


Ne készítsünk túlzott mennyiséget, mert két év múlva már nem lesz kedvünk megenni. Gondoljuk továbbá azt is végig, mennyi befőttet tudunk hűvös helyen tárolni. Nem minden lakásban adott kamra, vagy ha igen, általában kicsi és zsúfolt.
  
Némi kreativitással egy-egy alapreceptet a rendelkezésre álló hozzávalók és ízlésünk szerint részben módosíthatunk is. Befőzhetünk, illetve készíthetünk továbbá hasznos főzési alapanyagokat is, pl. paradicsompüré, paprika ízesítő.

Az almát, a körtét és a birsalmát hámozza meg, vágja ki a magházát és vágja negyedekbe vagy szeletelje fel. A sárga- és az őszibarackot egészben vagy elfelezve s kimagozva is elteheti. Az őszibarackot - és ízlés szerint a sárgabarackot - hámozza meg. A szilvát rendszerint egészben teszik el, bár az igen nagy szemeket félbevághatja, tetszés szerint kimagozhatja. A cseresznyét és a meggyet magostul és kimagozva is elteheti.

Szirupkészítés
Bár a befőzéshez víz is használható, a házilag készített cukorszirup kellemesebb ízt és szebb színt ad. Átlagosan 1 l vízhez 30-40 dkg cukrot adjon. A cukrot tegye a víz felébe. Forralja fel, keverje, amíg a cukor feloldódik, és forralja 1 percig. Ezután adja hozzá a megmaradt vizet, és újból forralja fel. A cukorszirupot forrón vagy hidegen is ráöntheti a gyümölcsre.

Az üvegbe tett gyümölcsök csírátlanításának két ismert módja a vízfürdőben való gőzölés vagy a száraz gőzölés. A vízfürdős módszer alkalmazásához vegyen egy nagy lábast, tegyen bele összehajtogatott újságpapírt. Helyezze az üvegeket a dupla fenékre. Töltsön annyi vizet a lábasba, hogy az üvegeket 3 részig ellepje. Ha az üveg tartalma meleg, akkor meleg vizet öntsön rá, ha a gőzölendő befőtt hideg, akkor hideg vízzel öntse fel. Lassan melegítse, illetve gyöngyöző forrásban tartsa a vizet a megfelelő ideig. A dunsztolási idő a gyöngyöző forrástól kezdve számít.

A puha bogyós gyümölcsöket és az almaszeleteket 10 percig kell 74 °C-on tartani; az összes többi gyümölcsöt 82 °C-on tartsa 15 percig, a körte kivételével, amelyet 30 percig kell 88 °C-on hőkezelni.

Miután kigőzölte a gyümölcsöt, vegye ki az üvegeket a lábasból. Miután az üvegeket szárazra törölte, tegye száraz, meleg felületre, és egy éjszakán át hagyja lehűlni az üvegeket.

A csírátlanítás másik praktikus, gyorsabb formája a száraz dunsztolás. Ennek az a lényege, hogy a forrón üvegbe rakott befőtteket időmegszakítás nélkül további magas hőfokon tartsa a teljes lehűlésig.

Erre a célra asztalra vagy padlóra terítsen le pokrócot, és helyezze rá a forrón lekötött üvegeket sűrűn egymás mellé. Takarja le jól ruhával, párnával, a pokróc széleit pedig hajtsa fel, hogy az üvegeket ne érje hűvös levegő.

Ebben a csomagolásban egy napig maradjanak az üvegek.

Az üvegeket törölje tisztára, címkézze meg, és tárolja hűvös, száraz, sötét, jól szellőző helyen. A befőtteket csak felhasználás előtt bontsa ki.

Fotók: www.flickr.com, www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Kerti csobogók - A kertész válaszol

Egy kis kézügyességgel könnyedén építhetünk kertünkbe és...

Nyaralást tervez?

Nem probléma, szép marad a kertje!
Napsütés, tenger! Élvezze...

Mastergarden

Egyedi Kertek tervezése és kivitelezése magas minőségben!
...

Hozzászólások