Jelenlegi hely

Az őszi kert színei

Az őszi kert színei

A kert ilyenkor lehet a legszebb. A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. Bizony, lassan de biztosan közeledik a tél...

Az ősz kedvenc virágaink kiültetésének ideje. Ilyenkor ültetünk bazsarózsát (Paeonia), íriszeket (Iris), liliomokat (Lilium), nárciszokat (Narcissus).

A kert ilyenkor lehet a legszebb.

Virítanak a dáliák (Dahlia), az őszirózsák (Aster) és krizantémok, amelyek levelei csodálatos virágzatuk mellett eltörpülnek.

Ilyenkor nyílik a kékvirágú szakállvirág (Caryopteris), a sárga színű, barna "szemű" kúpvirág (Rudbeckia) és több varjúháj (Sedum) faj is.

A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál.

A legszebb őszi színeket a páfrányfenyő (Ginkgo) és a sokféle juhar (Acer) mutatja. Ilyenkor csodálhatjuk meg a kocsányos tölgy (Quercus robur), a ginkófa, a bükk (Fagus sylvatica) és a nyír (Betula) sárga leveleit. A berkenyék (Sorbus) nemcsak színes levelükkel, hanem lila, kék, rózsaszín, fehér, bogyós termésükkel is színesítik a kertet.

Ne feledkezzünk meg a bokrokról, a szőlőkről sem! Ki ne ismerné az ötujjú, rubinvörös levelű vadszőlőt (Parthenocissus quinquefolia), amely kerítésekre, támfalakra futtatott leveleivel kápráztat el.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) bokrok őszi színei a lilástól a bronzos árnyalatig változnak. A bangiták közül a redőslevelű bangitát (Viburnum plicatum), amelyek levelei ősszel vaníliakrém színt öltenek, a kert jól látható szegleteibe ültessük. Az örökzöldek, a gyepek zöldje mindig kiemeli a színkavalkádot és megteremti a színek harmóniáját.

Forrás: kertpont.hu

További cikkek hasonló témában

Aktuális kerti munkák
Bár az időjárás szeszélyes, a kerttel...
Luxus szabadtéri napozóágyak

A kanapé egy kényelmes bútordarab, mely...

Nem fejlődnek a növényei?

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég...

Hozzászólások