Jelenlegi hely

Álomkert saját kezűleg

Álomkert saját kezűleg

"Konkrét dátumot nem tudok említeni, mikor is kezdődött nálam a növények szeretete, de tudom, hogy még gyerek voltam. Elég apró fiúcskaként a nagymamámtól elcsentem egy kis hajtást, elültettem, és csodás növényke nevelkedett belőle. Így kezdődött minden...

Anno a nagymamám volt a nagy kert- és növényrajongó. Szerintem tőle örökölhettem az érdeklődést, tőle lestem el a kertművelés minden csínját-bínját. Persze annak idején máshogy néztek ki, és mást jelentettek a kertek. Körülbelül 12 évvel ezelőtt ismét életem fontos részévé vált a növények iránti szeretet. Ekkor kezdtem el átalakítani a családi házunk körüli udvart és kertet.

Azt hiszem, talán 2004-ben építettem egy kis dombot, azaz egy nagyobb földkupacot, majd növények kerültek bele. Szép lett. Ezt látva, évről évre mindig kiötlöttem valamit, 2007-ben megépült az első kis tavacska halakkal és tavi növényekkel. A szomszédok a csodájára jártak, ami, valljuk meg, nagyon jó érzés volt.

Két évre rá épült a nagyobb tó híddal, csobogókkal, újabb halakkal és természetesen vízinövényekkel. Ez már egy nagyobb projekt volt, hiszen 3 hónapig dolgoztunk rajta. Ebben az időben tört be az internet világa az én életembe is. A kertészkedéssel foglalkozó oldalakon és fórumokon megismertem sok-sok embert Szerbia és Magyarország, valamint Szlovákia területéről is, sokukkal barátság alakult ki. A mai világban nagy szó, hogy nem csak netes ismeretség, hanem személyes barátság is összeköt velük!

A nagyobb munkálatok mellett természetesen a gyors és látványos változások is végigkísérték napjaimat: rengeteg virág, növény került a kertembe, közülük nem kevés ismerőseimnek, barátaimnak köszönhetően. Persze vásároltam is sokfélét, ami megtetszett, megvettem, valamint kirándulások, nyaralások alkalmával is sikerült néhány szépségre szert tennem.

Némelyik nyaralásomon már-már beteges méretet öltöttek a növényvadászatok…

A növények környezetét igyekeztem változatos kulisszává alakítani.

A tavak mellett építettem csobogót, teraszt, kiülőt, hintát, hidat, sőt még egy külön „napozót” is a kaktuszoknak.

Évről évre mindig kiötlök valamit, amivel szebbé tehetem a környezetemet.

Mostanában nagy rajongója lettem a mediterrán növényeknek, tehát sok szépséget szereztem-vettem.

Többek között a nagy kedvencek a bougainvillea, citromfa, a banánfák különböző fajtái, fikusz, guava szamóca plumbágo (ólomvirág), agavék, cassia, és persze sorolhatnám tovább.

Megemlítem még a tavirózsákat, melyeket számos színben és fajtában sikerült beszereznem már – ők is nagy büszkeségeim.

Márciustól, amint beköszönt a jó idő, hónapról hónapra más és más arca van a kertnek. Ahogy a tavasz nyárba fordul, majd a nyár őszbe, mindig más virág, növény burjánzik, nyílik és virul. Minden hónapban mást látok zöld birodalmamban, és én imádom ezt a sokoldalúságot, ezt a változatosságot!

Távollétemben édesapám – „szigorú” tanácsaimat és utasításaimat követve – szorgosan felügyeli, ápolgatja, locsolgatja a kerti növényeket, hogy az összkép mindig rendben legyen. Eddig nem derült ki, de én Szegeden élek és dolgozom, ám a kertem Szabadkán (Vajdaságban) található. Hétvégenként, vagy amikor csak időm engedi, megyek és teszem a dolgom, hogy a kert „tökéletes” legyen, és örömmel időzhessek benne barátaimmal, családommal! Ez a kert számomra a megnyugvás a feltöltődés helyszíne.

... így néz ki MOST a kertecském. Hiszen egy kert sosincs kész! Amíg tehetem, szépítem és építem tovább és még tovább!

Halász Róbert,
Szabadka, Ludas"

További cikkek hasonló témában

Kaktuszok és pozsgások
Néhány közkedvelt kaktusz és pozsgásféle, mely...
Harmóniában a természettel

Norlys kültéri lámpák - Skandináv fa, galvanizált acél, réz vagy...

Milyen virágot válasszunk Valentin napra?

A Valentin nap régi klasszikus virága a vörös rózsa, ám ma már...

Kerti tó gondozása
A félelmekkel ellentétben egy kerti tó...

Hozzászólások