Jelenlegi hely

A télikert

A télikert

A természet közelsége mindig varázslatos élményt nyújt az emberek számára. A városi ember egyre jobban hiányolja a növények, virágok jelenlétét, a napsugár éltető erejét lakókörnyezetében. Az utóbbi időben a lakásokhoz egyre több csupa üveg tér kapcsolódik: a TÉLIKERT

A télikert nagy homlokzati és tető üvegfelületeivel elérhető magasabb fényhozam jelentős mértékben hozzájárul kellemes közérzetünkhöz. A közvetlen napfény szabályozza élettanilag fontos hormonjaink termelését, melyek szellemi és fizikai aktivitásunkat befolyásolják, sőt a fényszegény állapot depressziót okozó hormonokat termel. Mindenki által ismert tapasztalat, hogy verőfényes napokon aktívak, jókedvűek, a borús napokon levertek, rosszhangulatúak vagyunk. A több közvetlen napfény pozitív bio-fiziológiai komfortunkat és pszichés állapotunkat, vagyis életminőségünket javítja. Télikertre tehát mindenek előtt életminőségünk magasabb színvonalának megteremtése szempontjából van szükségünk. E mellett természetesen nem elhanyagolható előnye a télikertépítésnek, hogy az épület hasznos alapterületének növelése mellett létrehozhatunk egy, a trópusi növényeink átteleltetésére szolgáló helyiséget.

A télikert építésére többféle szerkezeti alternatíva létezik a méret, forma, hőszigetelés, tartósság, esztétika, ár és természetesen a funkció függvényében. Vázszerkezetként alkalmazhatunk fa, acél, alumínium vagy műanyag profilokat. A legtöbb esetben használatos alumínium rendszer az időjárási hatásokra érzéketlen, nincs korrózió, nincs alakváltozás, nincs öregedés, nem szükséges utólagos felületkezelés.

A WG (WinterGarden) típusú alumínium télikert rendszerből viszonylag nagy méretű télikertek, különálló pavilonok, étteremfedések, családi uszodafedések is megépíthetők. A jóval robosztusabb, ám költségkímélőbb megoldásként használatos műanyag profilrendszer elsősorban homlokzati elemek gyártására alkalmas, tetőszerkezeti célra kevésbé javasolt.

A télikert nyílászáró szükségletét a közlekedési funkciók, és a tájolásból adódó szellőztetési igény határozza meg. A nyílászárók készülhetnek fából, alumíniumból vagy műanyagból, lehetőség van bukó, bukó-nyíló, toló szerkezetek és tetősíkablak beépítésére is.

További cikkek hasonló témában

3 gyönyörű anyák napi virágcsokor ötlet!

Közeleg az év legszebb ünnepe az anyák napja, amikor is az...

Kerti tó gondozása
A félelmekkel ellentétben egy kerti tó...
Csillapítsa kertvágyát!

Gardenexpo kerti életmód kiállítás és vásár - 2013. március 22-23-...

Kertünk ékessége - A sudárzsálya
A nosztalgikus és a modern kertépítészetben egyaránt felhasznált...

Hozzászólások