Jelenlegi hely

A tél és kora tavasz a díszkertekben

A tél és kora tavasz a díszkertekben

Kertünk fái, cserjéi, örökzöldjei most nyugalmi állapotban vannak. Az odafigyeléssel elvégzett késő őszi munkák befejeztével nem sok teendőnk marad a tavaszi beköszöntéséig.

Ellenőrizhetjük, felújíthatjuk kerti szerszámainkat, hogy ne akkor kelljen ezzel foglalkoznunk, amikor már használni szeretnénk őket. Átgondolhatjuk, hogy mit és hova szeretnénk ültetni, telepíteni a következő évben. Beszerezhetjük a vetőmagokat, hagymákat, ellenőrizzük növényvédőszereinket is. Havazáskor ügyeljünk arra, hogy a hó súlya alatt a növények ágai ne törjenek le, rázzuk le a havat az ágakról, ha szükséges még a hóesés ideje alatt.Fagymentes és csapadékszegény időben öntözzük örökzöldjeinket, hiszen ők télen is párologtatnak, és a párologtatáshoz szükséges folyadékot a talajból tudják felvenni. A hideg teleken a fagykár lényegesen kevesebb örökzöld pusztulását okozza, mint a kiszáradás. Fagymentes, száraz téli napokon kiszórhatunk komposztföldet füvünkre kb. 2cm vastagságban egyenletesen elterítve. A komposztföldet dúsíthatjuk kálium- és foszfor tartalmú műtrágyával, melyek a gyökerek erősödését segíti elő. Kertünkben élő nálunk telelő madaraink etetése télen a mi feladatunk, ne feledkezzünk el róluk, hiszen évközben ők sokat segítenek nekünk a rágcsálók elleni küzdelemben.
Amikor a hó elolvad és föld is felenged, el lehet kezdeni a kertben a kora tavaszi munkákat.Cserjék: Az ősszel újonnan telepített cserjéket legkésőbb március végéig metsszük vissza. Az ilyen cserjék metszésénél figyelembe kell venni, hogy a cserje ágaiból erős vázat szeretnénk képezni. Fagymentes időszakban azokat a cserjéket, melyeknél a virágokat az egyéves vesszőn fejlődő rövid hajtásokon hozzák, csak enyhén metsszük vissza. Ilyen pl.: rózsalonc, kányabangita, gyöngyvesszők. A visszavágás miatt kevesebb, de erősebb hajtásokat tudunk nevelni. Vannak olyan cserjéink is, melyeket télen nem metszünk vissza, mert bimbóikat már előző nyár folyamán kifejlesztették. Ezeken legfeljebb ritkító és fiatalító metszést végzünk. Ilyen pl.: orgona, aranyfa, díszcseresznye, kékakác. Ezeknél a fajoknál a metszést virágzás után kell elvégezni. Ha szeretnénk, hogy a lombhullató sövény tavasszal megfelelően kihajtson, akkor a metszést február végéig fejezzük be.
Kizárólag fagymentes napokon metsszünk.Ha erős fagynál metszünk, akkor több kárt csinálunk mint hasznot. Ilyenkor a hajtások ridegek és törékenyek, a hajtásokon ejtett sebek sem képesek begyógyulni. Lombhullató sövény pl.: fagyal, galagonya, gyertyán. Ha sövényünk felkopaszodott drasztikus visszametszéssel tudjuk megfiatalítani. A visszavágás mértéke függ a sövény magasságától és a sövény alkotó növény fajától. Virágos lombhullató sövényeinket pl.: aranyfa, japánbírs csak virágzás után metsszük meg. Február vége felé nyílnak az első sziklakerti virágok pl: téltemető, hanga. Gondoskodjunk arról, hogy ezek a növények kibújhassanak a napra, a ráhullott lombot és gallyakat távolítsuk el róla.
Amikor a föld felengedett a bokrokról a védőtakarást távolítsuk el. A jól előkészített talajba kezdhetünk a cserjéket, évelőket telepíteni. Ne feledkezzünk el arról, hogy az egynyári növényeknek maradjon hely, lehetőleg jól látható helyeken.Örökzöldek: A havazáskor jó szolgálatot tett összekötéseket ne felejtsük el leszedni tujáinkról, mert ha túl sokáig maradnak "gúzsba" kötve, befülledhetnek.Gyep: Március vége felé, amikor a föld már teljesen felengedett, gereblyézzük le gyepünkről az esetlegesen rajtamaradt lombot, ágakat. Gyep szellőztetésével az elhalt, elszáradt fűszálakat eltávolítjuk, és a fű tövénél összetömörödött földet kissé meglazítjuk, így a talaj vízáteresztő képessége javul. A füvünk nehezebben mohásodik be, mert a víz nem áll meg a talaj felszínén. Ilyenkor már csak nitrogéntartalmú műtrágyát kell egyenletesen kiszórni a fűre.A tavaszi melengető napsütéssel felébrednek növényeink, melyek további rendszeres gondozást és ápolást igényelnek, amit szépségükkel, virágaikkal hálálnak meg nekünk.Információval szolgált:

Kiss Károly

Kert-Barátok 2000 Kft.

További cikkek hasonló témában

A helyes öntözés
A legtöbb szobanövény nem a szárazságtól, hanem...
Japán kert

Az ötlet nem mai. Nagyon sok türelemre van szükség - amit a kert...

Dekoratív bevonóanyag, amit első látásra a szívünkbe zárunk

Svájc számos dologgal örvendeztette már meg a világot: pontos...

Hozzászólások