Jelenlegi hely

A medencefedés előnyei

A medencefedés előnyei
Akinek van medencéje, előbb vagy utóbb ráébred, hogy nem kerülheti el a medence fedését is. Nemcsak gazdaságos, de rengeteg időt is megspórolhatunk vele. Lássuk, miért érdemes gondoskodni a medence takarásáról!
Gazdasági megfontolások

Aki otthon üzemeltet medencét tudja, hogy a víz utánpótlása, vegyszerezése, vagy fűtése nem olcsó mulatság. Hosszú távon tehát érdemes ezen takarékoskodni.

A medencéknél az egyik legköltségesebb dolog a megfelelő vízhőmérséklet fenntartása. Még ha a nyári hónapokról is van szó, az esti éjszakai órákban, amikor csökken a besugárzás a víz folyamatosan veszít hőmérsékletéből. Így a reggeli, délelőtti órákban a víz hőfoka kellemetlenné válik. Ezt vagy fűtéssel, vagy meleg víz hozzáadásával tudjuk kompenzálni. Azonban ha az esti óráktól kezdve gondoskodunk a medence takarásáról, akkor a víz kisugárzása csökken, és ezzel együtt a hőveszteség is. Így akár a reggeli órákban is kellemes marad a víz hőmérséklete.

Ha beltéri medencét használunk, akkor a párás levegő, és a páraelszívók üzemeltetése jelenthet gondot. Ilyenkor is hasznos lehet a beltéri medencék takarása, hiszen ezzel csökkentjük a párolgást és a vízveszteséget, és így kevesebbet kell a páraelszívót is üzemeltetni.

Nem mellékes, ha csökken a vízveszteség a vegyszerek használata is mérséklődik.

Kényelmi érvek   

A medence üzemeltetése olykor bosszantó elfoglaltság is tud lenni. Ez különösen igaz a kültéri medencék esetében. A rovarok belehullanak a vízbe, vagy egy zivataros éjszaka után is rengeteg falevél, és mindenféle egyéb szennyezőanyag kerülhet a medence vízébe. Ha gondoskodunk a medence fedéséről, akkor ezektől a bosszúságoktól megkímélhetjük magunkat. A modern medencefedő rendszerek akár egy gombnyomással is működtethetőek, így a medence takarása nem jár fáradtsággal.

Szintén kényelmi szempont, hogy az esti medencefedéssel a víz hőmérséklete is magasabban tartható, és a medence akár a tavaszi, akár az őszi hónapokban is kellemes hőmérsékletű marad. Nagyon nem mindegy, hogy a víz, amelyben fürdünk milyen hőmérsékletű.

Ma már léteznek un. szolár lamellás medencetakarások is, amelyek akár 6-8 C fokkal is megemelhetik a medence vizének hőmérsékletét. Ezzel nagyban növekszik medencék kihasználtsági időtartama is.

Fő a biztonság

Ha otthonunkban gyermekek is vannak, akkor a medence komoly kockázati forrás lehet. A kisebb gyerekekre nem tudunk mindig ügyelni, és egy mélyebb medence tragédiát is okozhat. Ma már elérhető áron kaphatóak olyan medencefedő rendszerek, amelyek megóvnak a vízbeeséstől, így gyermekünket nyugodtan kiengedhetjük a kertbe is játszani.

Ha már nagyobb gyerekekről van szó, de nem szeretnénk, hogy felügyelet nélkül használják a medencét az is megoldható, hogy a medencefedő rendszerrel ideiglenes zárva tartjuk a vízfelületet, így nyugodtan otthon hagyhatjuk gyermekeinket is.

Ma már rengeteg különböző medence takaró érhető el. Vannak olyanok, amelyek észrevehetetlenek, de vannak olyanok is, amelyek akár napozóteraszként is felhasználhatóak. A piacon mindenki kedvére válogathat a különböző modellek közül. Ha most van medencénk kialakítás alatt, érdemes már előre gondolkodni, mert bizonyos típusok, csak tervezés alatt álló medencékbe építhetőek be.

További cikkek hasonló témában

Vízparti hangulatban

A házi tavak, medencék köré olyan évelőket érdemes ültetni, melyek...

Így neveljünk palántát az ablakpárkányon!

A tél végétől már érdemes tervezgetni az idei kertet, és a...

FLORALIA - Római tavaszünnep Aquincumban
Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum...

Hozzászólások