Jelenlegi hely

A legfontosabb kora őszi teendők a kertben

A legfontosabb kora őszi teendők a kertben

Lassan állandósul a hűvös, nyirkos őszi időjárás, ritkábban kell füvet nyírni, mérsékelheted a locsolást, a növények kevesebb vizet igényelnek, de a kertben ilyenkor is akad bőven teendő. A növényeidnek még szüksége van rád, s ahhoz, hogy kerted a következő időszakokban is a legszebb arcát mutassa, ezeket a feladatokat érdemes elvégezni.

Ültess ősszel díszítő növényeket!

Ha a nyár múlásával a színek is eltűnnek a kertből, akkor most van itt az ideje, hogy ezen változtass! Ültess ősszel díszítő növényeket! A kínai lilabogyó vidám színű terméseivel, a pompás varjúháj rózsaszín virágaival, míg a szárnyas kecskerágó pirosra színeződő leveleivel lehel új életet majd kertedbe. Ennél persze sokkal több, őszi növény áll rendelkezésedre a kertészetek „polcain”.

Segítsd növényeidet tápanyaggal!

Idén utoljára trágyázd meg a növényeidet! Keverj a talajhoz érett istállótrágyát, komposztot vagy használj bio növényerősítő szereket.

Ültess fát!

A saját gyümölcsnek bizony nincsen párja. Ezért ha van elég helyed, ültess gyümölcsfát!
Erre a legalkalmasabb időszak az ősz, mert ilyenkor nehezebben száradnak ki a fiatal fák.

Vess zöldtrágyanövényeket!

Ültess letermett zöldségeid helyett zöldtrágyanövényeket, például sárga mustárt vagy hajdinát. Ezek a növények télen elfagynak, és lebomlanak, javítva így a talaj szerkezetét és tápanyagtartalmát.

Köszöntsd virágözönnel a tavaszt!

Eljött a hagymások ültetésének ideje. Választhatsz tulipánt, krókuszt, nárciszt és még sok más színes, tavaszi virágot. A virághagymák egyáltalán nem drágák, elültetésük egyszerű, és gondozást is alig igényelnek. Tavasszal pedig hatalmas örömöt szereznek, amikor a hosszú tél után virágba borítják a kertedet.

Szaporítsd évelőidet!

Nagyra nőtt évelőidet tőosztással válaszd szét, és külön-külön ültesd el. Ezzel megfiatalítod a növényeidet. Ha nincs elég helyed, tegyél egy kedves gesztust a szomszédod felé, és a leválasztott növényeket ajándékozd neki.

Gondolj a madarakra!

A madarak télen nem találnak rovarokat, ezért főleg növényi részekkel táplálkoznak.
Ha szeretnél gondoskodni róluk, ültess olyan növényeket, amik termései fontos táplálékforrást jelentenek számukra. Ilyen például a kányabangita vagy a madárbirs.


Szerző: Molnár Klaudia - Út a Kerthez
Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Szabadtéri bárpult

Kreatív kültéri tervezési ötletek. Ha kikapcsolódásra vágyik,...

Hogyan teremts valódi szieszta hangulatot?

Forró nyári napokon igazi felfrissülést jelent egy pergolával...

Őszi teendők listája

Amikor a bokrok ágai roskadoznak az érett bogyók súlya alatt, és a...

Hozzászólások