Jelenlegi hely

A leander teleltetése

A leander teleltetése

A sikeres leandertartás legfontosabb tényezője a megfelelő teleltetés.

Természetes élőhelyükön is hidegebb van a téli hónapokban, ezért ott is pihennek, azzal a különbséggel, hogy az ottani fagyokat a szabadban simán átvészelik, mert csak ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. Ezt a pár hónapos pihentetést nekünk is feltétlenül biztosítani kellene számukra akkor is, ha ez a mi éghajlatunkon meglehetősen nehézkes.

Szeptember közepe tájától a leanderek már a következő nyárra készülnek, folyamatosan növesztik ugyan a bimbókat, de azok többnyire már nem nyílnak ki ősszel. Megfelelő körülmények között azonban átvészelik a telet és tavasszal új virággal örvendeztetnek meg minket.

Tápoldatozni csak szeptember elejéig javasolt, mert idő kell a leveleknek ahhoz, hogy feldolgozzák a tápanyagokat.

A jó időzítés sokat számít! A hajnali mínusz 1-2 fokot még bírja, de amint tartósan fagypont alá esik a hőmérséklet, azonnal be kell vinni. Vihetjük télikertbe vagy fűtetlen lépcsőházba, a lényeg, hogy a hőmérséklet 5-10 foknál ne legyen több, mert a kártevők ilyenkor nagyon szeretik a nyugalomban lévő növény megtámadását. Egyik nagy kártevője a pajzstetű.

Világos helyet szeret télen is, és a hetente egyszeri öntözést. A kártevők elkerülése végett a növényeket legalább az öntözések alkalmával át kell nézni. Ha nem ideálisak a teleltetés körülményei, akkor a fenti kórokozó megtámadhatja. Tavasszal a beteg és kopasz hajtásokon csak erős visszavágással és permetezéssel lehet segíteni, ami akár hónapokkal is késleltetheti a virágzást.

Metsszünk-e ilyenkor, vagy sem? Gyakori kérdés. Az általában elfogadott válasz rá az, hogy ha kicsi a hely, akkor lehet, károsodás nélkül átvészeli a dolgot. De ezt a metszést vagy még augusztusban tegyük meg, mert akkor van idő az új hajtások kibújására és megerősödésére, vagy a másik lehetőség közvetlenül a permetezés előtt van, akkor már csak tavasszal hajt ki a növény, így nem károsodnak a kisebb fagyokban az új hajtások.

Meddig tartson a teleltetés?
Abban a pillanatban, amikor a nappali hőmérséklet 15 fok fölé kúszik és elmúlnak az éjszakai fagyok, ki lehet vinni. Ez általában április folyamán van, de biztos hajnali fagymentességre csak május közepétől lehet számítani. Sok fényt igényel, ha tudjuk, ültessük át jó tápdús talajba. Lehet neki való virágföldet is kapni, ami kissé savanyú.

A pincében, kamrában töltött téli hónapok alatt persze elhullatja néhány levelét, ha azonban ez „tömegessé” válik, az komoly tartási problémára utal (huzat, túl- vagy alulöntözés stb.). Miután végleg kikerült, a felkopaszodott hajtásokat vágjuk vissza, de az egész növényt érdemes ilyenkor megmetszeni, mert a tavaszi metszés elősegíti a bokrosodást.

További cikkek hasonló témában

Kabakosok – csemegék zöldségből
A tökfélétől a dinnyéken át az uborkáig számos...
A tavaszi kert veszélyei állatainkra
Tavasszal, amikor rügyeznek a fák, aki csak...
A tavasz hírnökei
Hagymás virágok és évelő növények bukkannak fel...

Hozzászólások