Jelenlegi hely

A kertöntözés vízforrásai

A kertöntözés vízforrásai
A szélsőséges időjárás miatt napjainkban egyre nagyobb jelentőséget nyer a házikertek öntözése. Az egyre dráguló ivóvíz miatt mind többen keresnek alternatív vízforrásokat. Ezek kiválasztásához szeretnék most néhány ötlettel szolgálni.
Első lépésben nézzünk szét a környéken, hogy vannak-e a közelben jó kutak, beszéljünk környékbeli kútásókkal, hogy mennyi esély van kútfúrásra. A fúráshoz általában engedély szükséges, ennek járjunk utána az önkormányzatoknál. Amennyiben automata öntözőrendszert szeretnénk ellátni úgy sokkal tisztább és nagyobb vízhozamú kútra lesz szükségünk, mintha csak kézi „slagos” locsolást szeretnénk valami kis teljesítményű szivattyúval. Ha rossz a vízminőség, akkor néhány esetben egy elérhető árú szűrővel segíthetünk a dolgon – pl. homokos víznél hidrociklonnal -, de általában jobb megoldás egy külső ülepítő tartály. Sok esettel találkoztam ahol a rossz minőségű víz miatt az automata öntözőrendszert, visszaállították ivóvízre, mert helyhiány vagy pénzügyi okokból sokkal „macerásabb” lett volna a megfelelő víztisztítás megoldása. Ilyenkor kidobott pénz a kútfúrás, ezért fontos, hogy megfelelően tájékozódjunk fúrás előtt. Vegyük figyelembe, hogy ha a szomszédban nincs megfelelő minőségű víz, akkor valószínűleg nálunk se lesz. A kútfúrónak nem érdeke, hogy lebeszéljen minket a fúrásról rossz vízminőség esetén, általában csak a megfelelő vízmennyiségben érdekelt. Sokan pedig elhiszik, hogy a frissen kifúrt kút homoktartalma idővel lecsökken, ami egyáltalán nem törvényszerű.

Másik megoldás az esővízgyűjtő tartály, amit sok önkormányzat már kötelezővé is tesz az építési engedélyek kiadásánál. Célszerű földbe süllyeszteni és a méretezésnél tapasztalataim szerint 100 négyzetméterre minimum 2 köbméterrel számolni, ami azt jelenti, hogy pl. 200 négyzetméteres pázsitnál minimum négy köbméteres tartályt látok célszerűnek.

A tervezés másik oldala a háztető nagysága, mert hiába van nagy kertünk – pl. egy nyaralónál-, ha csak egy kis 20 négyzetméteres tetőfelületünk van, ami nem gyűjt elegendő vízmennyiséget. Erről az oldalról számolva úgy kaphatjuk meg a megfelelő tartályméretet, hogy a ház alapterületéhez hozzáadunk 20%-ot és a kapott értéknek vesszük az 5%-át. Ez tehát 100 négyzetméteres háznál 120 x 0,05 = 6 köbméter.

A már elkészült tartályoknál gyakori probléma, hogy elfelejtik szűrni a bele kerülő esővizet, pedig ez nagyon fontos, mert a háztetőről lefolyó víz a falevelektől a letöredezett cserépdarabokig mindenféle szennyeződéseket magával visz a tartályba. Sokféle jó minőségű szűrőkészlet kapható e célra. A tartályokkal együtt a gyártók általában forgalmaznak nemcsak szűrőket, hanem vezérlőautomatikát is, amivel az automata öntözőrendszer mellett házunk egyes fogyasztó egységeit is elláthatjuk, pl. WC-öblítés. (Mosogatásra, fürdésre és főzésre ne használjunk kútvizet, mert minőségük csak nagyon ritka esetben éri el az ivóvízminőséget. Az ivóvízvizsgálat is igen költséges – százezres nagyságrendű – és bizonyos időszakonként újra kell végeztetni.) Tartályos vízellátásnál a vízkivételt úszó szívófejekkel célszerű megoldani, amik csökkentik a tartály alján leülepedő szennyeződések által okozott eltömődéseket.

Automata öntözőrendszer esetén nagy gondot kell fordítani a tartály kiürülése után az ivóvízre való átállásra, ami történhet a tartály minimális állandó szintre való utántöltésével szintjelző szondák vagy úszókapcsoló segítségével, illetve történhet a tartályban lévő szintérzékelők által vezérelt ivóvíz útját nyitó mágnesszeleppel is. Ezek elhelyezését, bekötését bízzuk szakemberre.

Amennyiben nem tudjuk megoldani sem a tartályos, sem a helyi kutas vízellátást sem akkor mód van mellékvízmérő beköttetésére a kerti csap, ill. az automata öntözőrendszer elé, melynek elszámolásakor nem kell a csatornadíjjal számolnunk. Az ehhez szükséges vízórákat mindenképp föld alatti aknába helyeztessük, mert a felszínen, télen gyakran elfagy fagytalanított állapotban is.

Zsilinszky Pál
okleveles kertészmérnök
Forrás: www.interkert.hu

További cikkek hasonló témában

Grillezők ki a kertbe!
Beindult a jó idő! Kezdetét veheti végre a...
FLORALIA - Római tavaszünnep Aquincumban
Az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum...

Hozzászólások