Jelenlegi hely

A kertész válaszol - Kültéri lépcsők

A kertész válaszol - Kültéri lépcsők
Kültéri lépcsők tervezésénél sokszor okoz fejtörést, mely anyagok tűrik jól a környezeti hatásokat. Szakértőinket erről a témáról kérdeztük. 
Milyen anyagot válasszuk, ami a környezeti hatásoknak is jól ellenáll? 

Köbli Viktória: A kültéri és kerti lépcsők építésére alkalmas anyagok fagytűrés szempontjából nagyon hasonlóak. Az érdesített műkő, a mázas vagy máz nélküli fagyálló járólap, a csúszásmentes greslap, az égetett tégla vagy az előre gyártott betonelemek mind jó fagyálló képességgel bírnak. Akik természet közelibb hatást szeretnének, választhatnak terméskövet (pl.: mészkő), különböző természetes kőzetet (pl.: gránit, márvány), vagy impregnált keményfát, amelyek szintén fagytűrők, viszont drágábbak. Ezek az anyagok minimális vízfelvevő képességgel rendelkeznek, ezáltal nem szívják magukba a nedvességet, így télen a fagy nem tudja őket károsítani.

Tokai Gábor: A burkolóanyag kiválasztásánál rendkívül fontos szempont a fagyállóság. Az egyes anyag-típusok különböző anyagszerkezettel rendelkeznek, ennek eredménye a fagyhatásra való eltérő érzékenység. A beton térköveket kültéri használatra készítik, ezek mindegyike fagyálló. A bontott tégla szintén alkalmas kerti használatra. A klinker téglák, csempék és a gres lapok egy része szintén fagyálló. Legérdekesebb a terméskövek csoportja, az egyes kőzettípusokról (bazalt, gránit) néhány esetben elmondható általános fagyállósági információ, azonban vásárlás előtt érdeklődjünk az eladótól, ugyanis a kitermelés helyétől is függ, hogy a kő alkalmas-e kültéri használatra.

Varga Ildikó: A térkő teljesen fagyálló, fontos azonban, hogy jól legyen lerakva, érdemes egy jó kőművest hívni ehhez a munkához. A fából készült lépcsők is fagyállóak, de a fát évente legalább egyszer kezelni kell, arról nem beszélve, hogy itt a kopással is számolni kell kisebb nagyobb mértékben. A gyártók általában 10 év garanciát vállalnak a kültéri fa burkolatokra. Gyakori még a márvány, szép és fagyálló, de csúszik  ha vizes vagy, így nagyobb az esély a balesetekre.

Melyik burkolat típus a legtartósabb?

KV: A kültéri lépcsők esetében a csúszásmentesség, a könnyű tisztíthatóság és a tartósság egyaránt fontos szempontok. Bármilyen burkolatot is választunk lépcsőnkhöz, az alapozás és a helyes lerakás kulcsfontosságú a tartósság szempontjából, legyen szó akár tömörített kavics- vagy beton alapzatról. A természetes kőzetek (pl.: gránit, márvány) időtállóságával kevés anyag veheti fel a versenyt, azonban nedvesen különösen csúszóssá válnak. Legtartósabb burkolatok között említhetjük a greslapot, amelynek kopásállósága rendkívül magas, a különböző műköveket, termésköveket, járólapokat és betonelemeket. A termésköveknél és a fa burkolatnál az esetleges elmozdulások és kilazulások elkerülése érdekében fontos a megfelelő talapzat kialakítása. A tégla ugyan tartós anyag, ám puhább szerkezete miatt könnyebben sérül.

TG: A tartósságot az egyes környezeti (illetve emberi használatból fakadó) hatásoknak való ellenállásként definiálhatjuk. Ha a megfelelő teherbírású fagyálló burkolatot választottuk, megfelelő alapozással a burkolat elrepedésétől nem kell tartanunk. A tartósság következő eleme a kopásállóság. A gres- és csempe burkolatoknál a kopásállóság a leírásban mindig fel van tüntetve. Fa burkolatoknál első sorban a fa fajtájától függ a kopásállóság. A fa gombásodás elleni védelme, lakkozása, vagy festése, illetve a későbbi gondozása legalább ennyire fontos tényező.

VI: A térkő vagy viacolor járdák lépcsők, nagyobb terhelést is jól bírják, nem kopnak nem málnak és mint már említettem teljes mértékben fagyállóak. Nagyon nagy és minden évben megújuló választékban kaphatók. Könnyen bővíthetők, átalakíthatók és felszedhetők. Az utóbbi 10 évben igen közkedveltté váltak, mind közterületeken, mind magán kertekben.

Egyszerre maximum hányféle burkolattípust használjunk?

KV: Aki egyszerre többféle burkolattal rendelkező lépcsőt szeretne kertjébe, az esztétikai szempontból inkább a természetes hatást keltő anyagok közül válasszon, mint például a terméskövek, kavicsok és a fa. Dekoratív és látványos a fatörzs szeletekből kialakított lépcső vagy a fakerettel rögzített tömörített kavics. Különlegességre vágyóknak ajánlható a facölöpökkel vagy bambusz rudakkal keretezett intenzív gyepfelület. Változatos alakú, méretű és színű terméskövekből kirakott lépcsővel mediterrán hatást érhetünk el. Betonba ágyazott kaviccsal, vagy betongyűrűbe helyezett kisebb járókövekkel feldobhatjuk az egyébként unalmas beton anyagot. A fenntarthatóságot, az ápolást és az anyagok kopását szem előtt tartva nem célszerű egyszerre két vagy három burkolattípusnál többet használni.

TG: A kertépítésben alapvető elv, hogy egy helyen legfeljebb három burkolattípust használjunk. Balesetvédelmi okokból a lépcsőnél fontos a fokok függőleges és vízszintes részének elkülönítése. Ennek érdekében hasonló karakterű (anyagú, struktúrájú), de egyértelműen különböző burkolatokat alkalmazzunk. Lehetőleg a függőleges oldalon legyen a sötétebb színű. Elegáns megoldás, ha a lépcsőfok burkolata azonos a csatlakozó burkolatokkal.

VI: Esztétikai szempontok miatt egyet használnék. Persze ez nem mindig megoldható, de mindenképpen arra törekednék, hogy ne keverjek túl sok féle anyagot és formát. Technikailag is okozhat problémát a különböző burkolattípusok illesztése. Olyan esetben lehet jó új burkolat alkalmazása, ha két teret el akarunk különíteni egymástól, például a terasz egy részét ki akarjuk emelni.

Köbli Viktória
okleveles kertészmérnök
Tel.: (06 20)319 3261
E-mail: kobli.viktoria@gmail.com

Varga Ildikó
okleveles kertészmérnök
Tel.: (06 70) 634 0836
vargaildi@freemail.hu
kertgondozas.hu

Tokai Gábor
tájrendező és kertépítő mérnök Bsc
Tel.: (06 30) 570 9510
E-mail: gabor.tokai@gmail.com

További cikkek hasonló témában

Tervezési ötletek lejtős kertekhez

Nem mindenki van megáldva nyílt, sík kerttel. Sokan dombos...

Csarab, őszirózsa, krizantém

Három klasszikusnak mondható dísznövény, amely a fagyok beálltáig...

Ültessünk folyton virágzó Calandivát

A calandiva (KALANCHOE CALANDIVA) a korál virág telt virágú...

Berobbant a tavasz a Biokertekbe

A hosszú telet követő várakozás most átcsapott kemény munkába...

Hozzászólások