Jelenlegi hely

A kertész válaszol

A kertész válaszol
Szakértőink bevonásával tudjunk meg minél többet a kültéri árnyékolásról.
Melyek az aktuális újdonságok a kültéri árnyékolásban?

Nagy Balázs: A napernyők tekintetében a design kerül előtérbe, a hagyományos formavilággal szakító, kreatív megoldások. Saját fejlesztésű napvitorla rendszerünk végtelen számú variálhatósága teljesen egyedi megoldási lehetőségeket nyújt, így egyre nagyobb teret hódít a kültéri árnyékolásban. A 2011-es kollekciónk legkülönlegesebb újdonsága a Hullám napernyő. Dinamikusan hullámzó formavilágával harmonikusan épül be a körülötte lévő természetbe. Említést érdemelnek az Excentrikus napernyőink, amelynek rúdja nem középen van, így egy egyedi formát, illetve az ernyő alatt hatékonyabb tudjuk kihasználni a helyet.

Tokai Gábor: A kertkultúrában és az ehhez kötődő eszközökben, így az árnyékolók tekintetében is kijelenthető, hogy az egyes újítások viszonylag ritkán követik egymás, egy-egy régebbi formavilág, vagy technika újraértelmezése viszont az újdonság erejével hathat. Erre példa, hogy néhány éve reneszánszát éli a kihúzható, könyökkaros napellenző. Ez a hagyományos megoldás erkélyek, teraszok árnyékolására, illetve a különböző kijáratok előtti terek hűtésére. A másik, újdonságként megjelenő árnyékoló az úgynevezett „belógó” napernyő. Szintén néhány éve terjedt el, lényege, hogy a napernyő közepén, a legjobb árnyékos helyen lévő tartó rudat egy oldalról tartó kar helyettesíti.

Nagy Gergely: A kültéri árnyékolók napjainkban nem csak a nap ellen nyújthatnak védelmet. Az új anyaghasználatoknak köszönhetően akár egy nyári zivatar közben is bátran folytatódhat a kerti élet a vízálló Airfim ernyővászonnak köszönhetően. Különösen szeles, viharos vidékekre pedig a Micro-Mesh anyaggal készült napernyő nyújt tökéletes megoldást az által, hogy az anyag átengedi az ernyőnek feszülő levegőt. Mindkét megoldás a hagyományos kültéri, erős UV tűréssel bíró anyagokhoz hasonlóan számtalan méretben és színben választható.

Mik az idei trend legnépszerűbb formái, anyagai és színei?

NB: Újdonságnak számítanak a fixen döntött formák, amelyek kihelyezését elsősorban falhoz fordítva, vagy egymással szemben, sátortető jelleggel javasoljuk. A napernyők anyaghasználatban elsősorban a minimál enteriőrökhöz, stílushoz leginkább illeszkedő fa-fém kombináció jelent újszerű megoldást. Színekben többféle irányzat érvényesül. Divatos a launge hangulatot támogató, barna, ekrü, fehér, de emellett megjelent a vidám színek, mint a pink, almazöld és a kék árnyalatai. 

TG: A kert – bár sokat változik és módosítható is – stílusában tulajdonképpen állandó. Éppen ezért a legjobb az, ha a kertünk meglévő színeihez, formáihoz illő árnyékolót választunk. Amennyiben a most trendi kertstílusoknak megfelelően szeretnénk dönteni, mindenképpen a minimál dizájn elemeit válasszuk. Az egyszerű, látványos formák mellett az ornamentika nélküli, csupán technológiai okokból strukturált elemek a divatosak. Anyaghasználat szempontjából a fa népszerű, bár a modernséghez inkább alumínium – rozsdamentes acél váz illik. A harsány színek helyett legtöbben az egyszerű fehér, vagy halványszürke, esetleg kis színtelítettségű, halvány árnyalatú anyagokat választják.

NG: A minimalista design a napernyők formatervezésén is megjelenik. A hagyományos, jól ismert, ernyővásznon körbe futó, függőlegesen lógó anyag eltűnik, így adva egy szögletes, modern megjelenést az árnyékolóknak. Szintén kedvelt választás az ellipszisforma, mely szokatlan külsejének köszönhetően magához vonzza tekintetünket. Bár a színvilág már határtalan, továbbra is a bézs és a homok szín, valamint a tavasz és a nyár színeit idéző nap-sárga és toszkán-sárga a leggyakoribb választás.

Mikor drága a napernyő?

NB: Az olcsó napernyő jó esetben átlagos termékminőséget takar, amit az emberek zöme a különböző multinacionális láncok választékából ismer. Ezek az „eldobható” vagy sok esetben nem javítható napernyők valójában a legdrágább megoldást jelentik, amelyek sajnos nagyon lehúzzák a termékkategória általános minőségi megítélését, pedig nem minden ernyőt rongál meg a délutáni fuvallat. A prémium szegmensben kapható termékekről a vevőknek az esetek 99%-ában nincs elég termékismeretük. A vásárlók az esetek zömében nem is tudják pontosan, hogy mit keresnek, így velük minden esetben át kell beszélni a technikai paramétereket.

TG: Egy napernyőt sok környezeti hatás ér. Akármennyire is vigyázunk rá, néha azért erős szelet és jó sok esőt is kap, funkciója miatt pedig állandó napsütésnek van kitéve. Ezt a rosszabb minőségű anyagok nem bírják. Emiatt otthoni használatra mindenképpen jó minőségű napernyőt érdemes venni. A vásárláskor érdemes felkeresni egy szaküzletet, ahol általában jó minőségű árut találunk, de magasabb áron. Barkács áruházakban általában olcsóbban vásárolhatunk, a választék is nagy, a minőséget azonban csak szemre tudjuk megállapítani, az eladók legtöbbször nem kapnak annyi visszajelzést a vásárlóktól, hogy minden terméküket jól ismerjék.

NG: Egy napernyő élettartamát a felhasznált anyagok minősége határozza meg. Vásárlás során fontos, hogy mindig kellő termékinformáció birtokában döntsünk, tájékozódjunk a vászon UV-tűrő és vízálló képességéről, tartósságáról, a kiegyensúlyozás módjáról, a tartószerkezetben felhasznált anyagokról (fa, alumínium stb.), és nem utolsó sorban az ernyőmozgatás mechanikájáról. Az árnyékolás kialakítása akkor tud igazán drága lenni, ha a rossz minőségnek köszönhetően évről évre kell újabb és újabb megoldást keresnünk, így egy hosszú távú, egyszeri beruházás helyett akár jóval többet is költhetünk anélkül, hogy végleges, problémamentes megoldás születne. Az sem lehet utolsó szempont, hogy az átlagosnál hosszabb garanciális idő mellet, a jó minőségű  napernyők gyártói hosszú évek elteltével is biztosítani tudják az alkatrészek utánpótlását, így egy esetleges sérülés, baleset vagy elhasználódás miatt nem kell lemondani komplett napernyőnkről.

Nagy Balázs
Aries ’98 Hungaria Kft.
Ügyvezető, tulajdonos
E-mail: balazsnagy@tatuparasols.hu
Tel.: (06 30) 740 83 42
tatuparasols.hu

Tokai Gábor
tájrendező és kertépítő mérnök Bsc
Tel.: (06 30) 570 9510
E-mail: gabor.tokai@gmail.com

Nagy Gergely
Tectona Grandis Kertberendezés
Termék Manager
E-mail: huvosvolgy@tectonagrandis.hu
Tel.: (06 1) 392 7985
tectonagrandis.hu

További cikkek hasonló témában

Virágillat és madárdal
A falusi kert és a mesterséges angolpark...
Kerti tó téliesítése
A kerti tó téliesítését akkor célszerű elvégezni...
Fák, cserjék ültetése
Mielőtt kiválasztanánk a megfelelő növényt,...

Hozzászólások