Jelenlegi hely

Tó a kertben

Tó a kertben

Lelkünk állapotát nagymértékben meghatározza, hogy milyen környezetben élünk. A mai felgyorsult világban minden ember a nyugalmat, a harmóniát és a természettel való újrakapcsolódást keresi.

Ezért döntenek sokan úgy, hogy otthonukat és közvetlen környezetüket is "élővé" varázsolják: növényeket ültetnek, és egyre többen díszítik kertjüket csobogókkal, kis vízesésekkel, szökőkutakkal és tavacskákkal. Ösztönösen ráéreznek arra, hogy a víz, amely létfontosságú alkotóeleme földi életünknek, nemcsak sejtjeinket táplálja, hanem lelki nyugalmunk megteremtésének forrása is.Ha úgy döntünk, hogy tavat, vagy valamilyen vízfelületet szeretnénk létrehozni kertünkben, többféle szempontot kell mérlegelnünk. Jó, ha tisztában vagyunk telkünk méretével, adottságaival, és azt is fontos meghatároznunk, hogy mekkora összeget szánunk a tó kialakítására.

Gondoljuk át, hogy milyen célból építjük a tavat, milyen funkciót fog betölteni életünkben? Elsősorban esztétikai igényeinket akarjuk kielégíteni? Vagy horgász szenvedélyünknek hódolnánk? Esetleg úszni, fürdeni is szeretnénk benne? Ezen elvárásainkat akár egyetlen tóban is egyesíthetjük, ha megfelelően összehangoljuk és megteremtjük a tó és környezete biológiai egyensúlyát.Ha már meghoztuk döntésünket a tó megépítését illetően, választanuk kell, hogy magunk akarjuk kivitelezni, vagy szakemberre bízzuk a feladatot. Érdekes kihívásnak tűnhet, hogy kreativitásunkat kiaknázva saját magunk hozzunk létre egy kisebb méretű tavat.

Ám tudnunk kell, hogy a kisebb tavak megépítése ugyan egyszerűbb, mint egy nagyobb tó kialakítása, tisztántartásuk és a tó ökológiai egyensúlyának beállítása a kis vízmennyiség miatt jóval komolyabb feladat. Fontos szempont a meder kialakításánál, hogy kellően mély legyen, hogy a belekerülő vízinövények és halak elegendő oxigénhez juthassanak, optimális fejlődésük biztosított legyen.A tó kialakításának folyamatai- Határozzuk meg pontosan a kerti tó helyét és méretét.

- Válasszunk természetes, kötöttségektől mentes formát.

- Ássuk ki a tómedret. Ügyeljünk arra, hogy a tó partja azonos magasságú legyen mindenütt.

- Alakítsunk ki a tó partján sekélyvizű mocsári zónákat, ahová vízinövényeinket ki tudjuk ültetni. (Ennek a kiültetési módnak az előnye az edényes elhelyezéssel szemben az, hogy a növények természetes módon tudnak fejlődni, szaporodni, és rugalmasan tudják követni a tóban bekövetkező biológiai változásokat.)

- Béleljük ki a kialakított tómedret. Hosszú távú, megbízható és költségkímélő megoldást kínál a rugalmas, PVC alapú, 1-1,5 mm vastagságú tófólia, amely bármilyen formájú tómeder bélelésére alkalmas. Ha a PVC fóliát választjuk, ne felejtsünk el geo-textíliát tenni alá. A geo-textília megvédi a tófóliát a mechanikai sérülésektől (kövek, gyökerek). A tó vízmegtartó képességét úgy tudjuk maximálisan garantálni, ha a tófóliát a helyszínen ráncmentesen összehegesztjük.

- Dolgozzuk el a tófóliának a tó partjára kihajló részét, a kert- és a tó stílusához igazodó, különböző méretű kövekkel.

- Ültessük be a növényeket a sekélyvízi zónákba. (A vízinövények díszítőértékük mellett a tó tisztántartásában játszanak fontos szerepet, természetes szűrőként működnek.)

- Építsünk ki mesterséges szűrő- és cirkuláló rendszert, a tó méretéhez igazodva, az esetlegesen elszaporodó káros baktériumok és a tóba belekerülő mechanikai szennyeződések semlegesítése céljából.

- Töltsük fel a tavunkat vízzel. Ha szeretnénk, telepítsük a tóba kedvenc halainkat. (Szem előtt tartva a vízmennyiség és a halak számának arányát, hogy elkerüljük a nagymennyiségű szerves anyag felhalmozódást.)Az előzőekben leírtak csak nagyvonalakban érintették a tó kialakításának folyamatát és körülményeit. A felsoroltakon kívül többféleképpen tehetjük praktikussá és esztétikussá tavunkat, a saját magunk ízlésének és igényének megfelelően. (pl. csobogó, szökőkút, kispatak, híd, vízesés, stég kialakítása).A szakszerűen megépített tó lehetőséget nyújt arra, hogy hosszú éveken át, viszonylag kevés karbantartással élvezhessük a tavunk és környezete által nyújtott örömöket.Információval szolgált:

Podoba László ügyvezető, Selyemakác Bt.

További cikkek hasonló témában

Pazar kert a dombtetőn

A kanadai, modern kert karosszékeiből nézve felhőkbe burkolózik a...

Így kímélje kertszomszédja idegeit!

Nem késett el, ha idén még nem kezdett hozzá a kertszépítéshez! A...

Hozzászólások