Jelenlegi hely

A kert fényei - A kertész válaszol

A kert fényei - A kertész válaszol

Sok fejtörést okoz a megfelelő kerti világítás. Keltse életre kertjét és fedezze fel rejtett szépségeit fények segítségével. Szakértőink most megosztják velünk tapasztalataikat.

Hogyan tudjuk biztonságossá tenni a világítást a kertben?

Hegyesi Réka: A kiépített villanyvezetékre támaszkodó kerti világítás esetében a következőkre kell ügyelni: csak szabványos, garanciával, telepítési és üzemeltetési utasításokkal rendelkező terméket szabad vásárolni; ügyelni kell az IP számra (min. IP 44); célszerű világítástechnikai szakmérnököt felkérni a feladatra, hogy tervezze meg a kerti világításunkat. Ha kisebb kertről van szó és csupán néhány világítótest elhelyezéséről, akkor kertvilágítás-szerelésben jártas villanyszerelőre is bízhatjuk a munkát.

Tokai Gábor: A kerti világítás biztonságossága leginkább az áramellátás módjától függ. Fontos, hogy kültéri világítótesteket válasszunk, amelyek teljesítményéhez megfelelő vezetékeket alkalmazzunk, a csatlakozásoknál vízmentes kapcsolódobozt használjunk. A lámpák között, a talajban futó kábeleket a mechanikai sérüléstől megfelelő vezetőcsővel kell megóvni. A rendszer kiépítését legjobb szakemberre bízni.

Varga Ildikó: IP szám jelzi a lámpák védettségi fokát, kültérre minimum IP44-et szoktak javasolni. Fontos, hogy a lámpa biztonságos legyen a nedvesség és a mechanikai behatásokkal szemben.  Ne legyen útban, ne zavarja a kertben a mozgásteret, léteznek mozgatható lámpák is. Az elektromos lámpa vezetéke, jól legyen szigetelve, és ne a virágágyáson menjen keresztül, hanem inkább a járdaszegény mentén.

Milyen szempontrendszer szerint tervezzük meg a kerti világításunkat?

HR: Mindenképpen hozzáférhetőnek, de a talaj- és kertművelés által nem bolygatott zónában kell elhelyezni a vezetékeket, szerelvényeket. Praktikus utak, falak mellett vezetni, a kapcsolókat pedig úgy kell elhelyezni, hogy a pihenőhelyeken és bent a házban is lehessen kezelni a rendszert. Segíti a későbbi üzemeltetést, ha pontos tervrajz készül róluk.

TG: A kerti világítás tervezésekor elsőként fel kell mérni a megvilágítandó utakat, tereket, illetve egyéb objektumokat (pl: szobrok, növények). Nagyobb tereket érdemes föntről megvilágítani, azonban egy útvonal, vagy lépcső esetén kisméretű jelzőfények használata is megfelelő és stílusos lehet. Ezek után végig kell gondolni saját kerthasználatunkat. Ugyanis sok energiát és pénzt pazarolunk, ha a kertkaputól a ház bejáratáig lévő út világítása és egy belső kertrészlet, például a grillsütő környékének világítása csak együtt kapcsolható.

VI: Érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnénk megvilágítani, ennek megfelelően kiválasztani a lámpákat. Jó irányba szórja a fényt, és ne világítson szemünkbe, illetve fontos, hogy milyen funkciót szolgál, csak dekoráció vagy esetleg kerti út, garázs kivilágítására. A LED lámpa és a napelemes lámpák energia takarékosak, de csak jelzőfényként használhatóak.

Napelemes vagy elektromos, melyik mellett döntsünk?

HR: Sok előnnyel jár a napelemes kivitel, hiszen telepítése és üzemeltetése is egyszerűbb, biztonságosabb. Komolyabb kerti világításhoz, különleges hatások eléréséhez, nagyobb kertekhez a kiépített elektromos vezetékrendszerű megoldás ajánlott. Ugyan telepítése és fenntartása is többe kerül, azonban vegyük figyelembe, hogy megfelelő tükrözésű, energiatakarékos kompakt fénycsöves vagy LED-es kivitelezésben csekély ráfordítással üzemeltethető.

TG: Napelemes lámpák használhatósága korlátozott. Könnyen telepíthetőek, biztonságosak, energiatakarékosak, emellett egy kisebb út mellett jó jelzőfényt jelentenek. Nagyobb területek megvilágítására mindenképp hálózati feszültségről üzemeltetett típusokat ajánlom, de ahol lehet, ott érdemes napelemes rendszert telepíteni.

VI: Napelemes lámpák energiatakarékosak, mozgathatóak, de általában könnyen törnek és a fényük nem annyira erős, mint az elektromos lámpáké, tehát csak jelzőfényként használhatóak. Az elektromos lámpák komolyabb tervezést kívánnak, viszont cserébe erősebb fényt biztosítanak.

Hegyesi Réka
okleveles kertészmérnök Msc
Tel.: (06 20) 557 6374
E-mail: rekahegy@gmail.com

Tokai Gábor
tájrendező és kertépítő mérnök Bsc
Tel.: (06 30) 570 9510
E-mail: gabor.tokai@gmail.com

Varga Ildikó
okleveles kertészmérnök
Tel.: (06 70) 634 0836
vargaildi@freemail.hu
kertgondozas.hu

További cikkek hasonló témában

Téli gyümölcsök

A tél próbára teszi a szervezetet, és hatalmas szüksége van a...

Fűszernövények a kertben
Már az ókori, de főleg a középkori lakomák...
Berobbant a tavasz a Biokertekbe

A hosszú telet követő várakozás most átcsapott kemény munkába...

Varázslatos japánkertek
Koji Ninomiya japán kertépítő mester csodálatos...

Hozzászólások