Jelenlegi hely

A gyümölcs- és zöldséglé jótékony hatása

A gyümölcs- és zöldséglé jótékony hatása

Az ivólé készítése a lehető legjobb módja annak, hogy szervezetünket feltöltsük vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek a zöldségekben és a gyümölcsökben megtalálhatók.

Manapság a rohanó stresszes világban nagy szüksége van a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre szervezetünknek. Sokan megkérdezik mi a különbség, ha megeszek egy egész gyümölcsöt, vagy ha levet készítek belőle?

Fontosabb tudnivalók

Kétféle módon állíthatjuk elő a gyümölcsleveket: a hidraulikus préseléssel és a centrifugálással. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifugák hátránya, hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során – ellentétben a préseléssel.

A gyümölcssav bázikus vegyhatású, amennyiben nem adunk hozzá cukrot. Ha édesítjük, a lében erjedési folyamatok indulnak el, és ettől savas vegyhatású lesz. Ez pedig a helytelen táplálkozás miatt amúgy is savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és gyulladásos folyamatok kialakulásának kedvez.

Ha a kipréselt levet dobozolják vagy konzerválják, “meghalnak” a benne található enzimek, szerves vegyületei pedig szervetlenné válnak. Ráadásul vagy konzerváló szereket kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pl. pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig még tovább csökken a biológiai értéke.

A déligyümölcsöt soha ne tegyük hűtőszekrénybe, mert plusz 15 Celsius-fok alatt “hideg-sokk” alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkre mennek benne.

Mire érdemes oda figyelni a lé készítés közben?

Sajnos az utóbbi években egyre több a kemikália a zöldségeken és gyümölcsökön is, a sok rovarirtó szer és mesterséges műtrágya idegrendszerű megbetegedéseket okozhat. Gyakran az alapos mosás sem tünteti el ezeket a vegyszerek, ezért amikor csak tehetjük, mindig bio zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk, ha nincs saját kertünk, keressünk egy közeli biopiacot, ha pedig erre sincs lehetőségünk, a helyi piacon érdeklődjünk a gyümölcs és zöldség termesztési módjáról.

Lé készítés előtt a növényt mindig alaposan mossuk meg, és minden apró hibás, vagy sérült részt távolítsunk el róla.

Az sem mindegy hogy az ivólevet az adott gyümölcs vagy zöldség mely részéből készítjük, hiszen pl. a narancs vagy a grapefruit héja igen keserű és ez gyakran az ivóleven is érződik. Az alma magjában cianid található, ami mérgező, de a rebarbara és a sárgarépa levele sem fogyasztható. A lé készítésnél figyeljünk oda, hogy a gyümölcs magja vagy héja, levele lehetőleg ne kerüljön bele a présbe.

Lehetőleg minél változatosabb módon állítsuk össze az ivóleveket, és tartsuk arányban a zöldség és gyümölcsök arányát. Aki fogyni is szeretne, egy lé kúra alatt fogyasszon több zöldség levet, mert ez nem tartalmaz cukrot. A gyümölcslevelet mindig reggel vagy délelőtt igyuk, míg a zöldség leveleket délután fogyasszunk el.

A leghasznosabb keverékek

A sárgarépa, zeller, petrezselyem leve nagyon ajánlott, és energiát adhat egy paradicsom-zöldpaprika turmix is - de természetesen bármilyen összetételű legyen is, a lé legjobb frissen, vagy néhány órán belül fogyasztva. Alapszabály azonban az, hogy a turmixgépben ne keverj össze gyümölcsöt és zöldséget - kivéve a sárgarépát és az almát, melyekhez minden társítható.

Ami a levek tisztító hatását illeti, a gyümölcsök közül ebből a szempontból nagyon ajánlott felhasználni almát, szőlőt, citromot, narancsot, grapefruitot, sárgadinnyét, körtét, epret; a zöldségek közül - az említett sárgarépán és zelleren kívül - céklát, uborkát, spenótot, vízitormát, káposztát. Fontos megjegyezni, hogy a vízhajtó hatású zöldség- és gyümölcslevek a vesék védelmét is szolgálják, mert jól átmossák ezt a szervet.

Naponta érdemes több pohár ivólevet elfogyasztani, már három-négy pohár lé nagyban javítja szervezetünk erőnlétét.

További cikkek hasonló témában

Szobanövényeink öntözése

Figyeljünk oda a szobanövények öntözésére. Az átlagos vízigényű...

Sziklakert
Sziklakertet nem csak dombos vidéken...
Szereti Ön a kényelmet és a biztonságot?

A CAME termékei a kényelmünket szolgálják, hogy megkönnyítsék...

Gyepszőnyeg vagy magvetés?
Választhatunk kedvünkre: gyepszőnyeg, gyeptégla...

Hozzászólások