Jelenlegi hely

A didergő táj szépségei

A didergő táj szépségei
Csak az örökzöldek pompáznak a kertekben, a gallyakon megül a hó, a jégcsapokon csak ritkán csillan a langyos napsugár.  Egy szépen kialakított kertben a zord évszak ellenére is gyönyörködhetünk.

A jól megépített kert az év minden szakában élvezetes és látványos képet mutat. Ezt segítik az olyan kerti kiegészítők, mint itt a kisvasút a hozzá tartozó városka. Érdemes a kertet  egész évben a szezonnak, évszaknak megfelelően feldíszíteni.

A kisvasút alatt a lehullott falevelek között elő-előbújnak az apró talajtakarók, mint a kis meténg (Vinca minor), vagy a borostyán (Hedera helix). A háttérben a tiszafa (Taxus baccata) különböző fajtái adják a keretét a kertnek, oldalt a somok (Cornus sanguinea ’Flaviramea’) kopár vesszői sorakoznak vöröses színben.

A kecses fahíd alatt csörgedező patak ilyenkorra már befagy, maga alá zárva világát. A patak mellett húzódó kertrészben az oszlopos tuják és kúp alakú fenyők magasodnak, körülöttük a hófödte cserjékkel, apró bokrokkal. Még télen is felismerhető a japánkert egy-egy motívuma, az apró szobrocskák meghitt nyugalmat csempésznek ebbe a szegletbe is.

Az arányosan felépített kertben az örökzöldek és a lombhullatók arányára feltétlen oda kell figyelni, ahogyan itt is tették. A téli kert akkor lesz igazán szép, ha az év minden szakaszában melegséget tud adni, nyugalmat tud sugározni. Ehhez viszont elengedhetetlenek a télen is zöldellő növények. Ilyenkor nem csak a tujákra és fenyőfélékre hagyatkozhatunk, hanem a számos egyéb fajra: babérsomok (Prunus laurocerasus), örökzöld bangiták (pl. a ráncoslevelű bangita - Viburnum rhytidophyllum), borbolyák (Berberis fajták). Ha a mikroklíma megfelelő és a talajadottságok sem akadályoznak bennünket, akkor rhododendron is ültethetünk, mint ebben a kertben is láthatjuk. A rhododendron májusban habos virágtengerrel üdvözli a tavaszt és a nyár lassú közeledtét. Mivel a rhododendron a savanyú talajt kedveli, ezért ebben a kertben kifejezetten jól érzi magát a többi örökzöld között. Ha magunk is szeretnénk rhododendront ültetni, akkor gondoskodjunk a talaj savanyításáról, vagy savanyú tőzeggel vagy speciális rhododendron földdel. Telepítéskor ne felejtsük el, hogy 10-15 év múlva már hatalmas helyigény lesz, ezért ne ültessük nagy növényekhez közel, hagyjunk teret neki a növekedéshez.

A veresgyűrűs som (Cornus sanguinea ’Flaviramea’) vöröslő ágai élénk színfoltjai a kertnek. A fagyott hó még jobban kirajzolja hajtásainak látványos színét. Nem messze tőle a cserjék között egy újabb pettyes-foltos cserjét találtunk, a tarkalevelű japán babérsomot (Aucuba japonica ’Picturata’). Vele vigyázzunk, mert az első években kissé fagyérzékeny lehet, ezért takarni a fagyos szelektől nem árt! Főleg a napos, melegebb sarkokat szereti, és ha ezt az igényét kielégítjük, akkor szépen növekedésnek indul és hatalmas bokorrá fejlődik.

A friss hó telis teli van apró madárlábnyomokkal, ahogy élelem után kutatva ugrándoznak a hideg havon. Mivel télen igen kevés táplálék áll rendelkezésükre, ezért segítsük őket tálkába kihelyezett magocskákkal, és más csemegékkel. A hatás nem marad el. A sok éhes madár élénk csiripeléssel vidáman szállnak le a kertbe a fákra minket is megörvendeztetve ezzel.

A pergolák és a fahidak között sétálva mesebeli táj fogad minket, amivel nem lehet betelni.

A kerti pad kialakítása is ötletes, apró fedele véd az esőtől és a Naptól, bele iilik a környezetébe. Körülötte a veronikacserjék (Hebe sp.) sokféleségét láthatjuk. A kissé fagyérzékeny cserjeféle igen közkedvelt lett nálunk is az utóbbi években. Balkonokba és kerti kiültetésre is alkalmas, bár első években célszerű megóvni a fagyos szelektől.

Egyik személyes kedvencként a csavartfűz ’Zöld spirál’ nevű fajtájával futottunk össze a kertben. Érdekes látványt nyújtott a sok szabályos hajtásrendszerű növény között ez a girbegurba fűzfacsemete.

Talán azt gondolnánk, hogy télen bentről csodálni a tájat mégiscsak jobb egy bögre jó forró kakaóval a kezünkben, de aki ide ellátogat, annak biztos eszébe sem jut a szobában ücsörögni! Amerre a szem ellát, mindenütt találunk valami érdekességet, ami felfedezésre vár. A japánkerti elemekkel ellátott kert igazi élmény volt, és bátran csak ajánlani tudom mindenkinek: építsen magának egy ehhez hasonló zegzugos, élettel teli kertet, ahova bármikor elbújhat a világ elől, hogy csodálja a természet sokszínűségét – még télen is.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Four Seasons Garden, Anglia

További cikkek hasonló témában

Grillezés másképpen- gyors, ízletes, egészséges!
A grillezésről és a grillen készült húsételekről...
A rózsa gyökereztetése

Létezik néhány rózsafajta, amely dugványozással is nevelhető....

Mini kerti tavak

A víz az élet forrása, frissítő és természetes minden térben! Az...

Hozzászólások