Jelenlegi hely

A cékla

A cékla
A cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék.
Nem is gondolnánk, de a cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban. Jellegzetes sötétbordó színét (és magas tápértékét) a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Létezik sárga színű cékla is.

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket. A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
 

A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása. A cékla hangulatjavító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.
 
Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek.
 
A céklalé

A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Fűszernövények hatásai
A magunk által megtermelt fűszernövényeknél...
Növényvédelem
Növényeink egészségének megőrzése, ellenálló és...

Hozzászólások